Din cuprinsul articolului
Litoralul românesc este renumit pentru distracție, dar și pentru porția de sănătate pe care o oferă turiștilor care optează pentru stațiunile balneoclimaterice. De multe ori am auzit pe literol de „nămolul de la Techirghiol, dar nu este doar o zicală de pe plajă, ci este o adevărată bază de tratament.
Dr. Iuliana Vlădăreanu, medic specialist medicină fizică și balneologie, ne explică cum ne poate influența sănătatea tratamentul cu nămol.
„Cea mai mare porțiune de patologie căreia ne adresăm este practic patologia degenerativă. Aici, putem să adăugăm după patologia degenerativă reumatismul articular pe care îl cunoaște toată lumea în termeni liberi. Avem patologiile din reumatologie, spondilită anchilozantă, bolile cutanate, bolile neurologice”, precizează dr. Iuliana Vlădăreanu, medic specialist medicină fizică și balneologie.
Nămolul nu are efecte adverse, ci doar contraindicaţii
Înainte ca un pacient să fie supus unui tratament, acesta este consultat de un medic spacialist. Din păcate, nu toți pacienții se pot bucura de efectele nămolului.
Printre contraindicaţiile generale se află bolile infecţioase în perioada de contagiozitate şi convalescenţă, bolile venerice, tumorile maligne, epilepsia, alcoolismul cronic, diabetul zaharat care este greu de controlat prin dietă şi tratament medicamentos, insuficienţa cardiacă.
„Una dintre cele mai importante contraindicații sunt bolile contagioase, puseul febril, apropo de pandemie și de momentul în care ne aflăm acum.
De asemenea, toate bolile pe care vi le-am menționat mai înainte când sunt în plin puseu acut inflamator nu se pretează la tratament, bolile psiho-motorii, bolile în care avem deconfensare psihică, tulburare de comportament nu se pretează unitații noastre.
De ce? Pentru că aici avem un climat excitant care duce ori la apariția unui puseu nou de boală, ori la agravarea unuia”, atrage atenţie dr. Vlădăreanu.
Cocktail-ul miraculos pentru sănătate: nămol cu apă sărată
România dispune de un fond valoros şi variat de ape minerale, lacuri, nămoluri terapeutice şi zone climatice, ceea ce asigură premisele unui tratament balnear eficace în diverse afecţiuni cronice.
„Noi deţinem peste 30% din resursele de ape minerale şi nămoluri din Europa. Ne situăm pe locul doi după Franţa, deşi poate calculele nu au fost tocmai exacte. Am putea să susţinem tot bugetul României, cu o politică adecvată în turismul medical“, consideră conf. univ. dr. Olga Surdu, unul dintre cei mai buni specialişti români în balneologie.
„Nu cred că putem vorbi de terapia cu nămol fără apa sărată din lac sau de terapia cu apa sărată din lac fără a completa cu namol”, precizează medicul.
Apa sărată din lacul Techirghiol este la fel de celebra in domeniul balnear ca si namolul sapropelic. Si asta datorita beneficiilor pe care le are pentru organismul uman.
Apa sărată a lacului Techirghiol are o concentrație de aproximativ 80g săruri minerale la litru, deoarece lacul Techirghiol este un fost golf maritim izolat de mare printr-o fâșie de nisip, ceea ce a condus în timp, la o puternică concentrare a sărurilor din apa de mare, în condițiile climatului arid al zonei.
Fiind atât de concentrată, apa nu se poate folosi simplă decât în cura externă, pentru băi, atât reci, cât și calde la bazin sau la cadă.
Ce boli tratează nămolul sapropelic de la Techirghiol
„Este foarte, foarte util în absolut tot ce înseamnă afecțiune locomotorie, de ce? Noi suntem non-stop supuși acțiunii gravitației, dar în momentul în care intrăm în apă, practică descărcăm toate articulațiile corpului.
Este o proprietate foarte imporantă inclusiv în terapia post-traumatică, post-ortopedică. De exemplu, la pacienții care trebuie să meargă cu cârjă, trebuie să meargă cu cadru și care nu au voie să calce pe membrele care au fost operate.
Noi putem folosi aici climatul împreună cu apa și cu lacul pentru aproximativ orice afecțiune. Contraindicația absolută este reprezentată practic de patologia oncologică, în orice formă a ei”, adaugă dr. Iuliana Vlădăreanu.
La sanatoriu poți veni cu trimitere de la medic, tratamentele prescise fiind gratuite. Sedințele extra se plătesc. De asemenea, turiștii mai plătesc cazarea și masa.
„Marea majoritate a pacienților după aproximativ 5-6 zile de tratament au îmbunătățiri semnificative și a statusului durerii și a calității vieții, deci este nevoie să avem mai multe aplicații, da? Și, de asemenea, este nevoie de cură intermitentă, adică am făcut o cură, iar la șase luni revin”, mai spune dr. Vlădăreanu.