Sari la conținut

„Cocktail-ul” de anticorpi, pe care Trump l-a considerat cheia recuperării sale rapide, reduce riscul de spitalizare și deces cu 70%

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Regeneron, ”cocktailul” de anticorpi pentru coronavirus este eficient în tratarea cazurilor ușoare până la moderate de COVID-19, sugerează noile rezultate ale studiilor.

Tratamentul conține un amestec de casirivimab și imdevimab și a fost dezvoltat de o companie din New York în parteneriat cu firma farmaceutică Roche.

Cunoscut sub numele de REGEN-COV, cocktailul imită anticorpii pe care organismul îi generează atunci când luptă împotriva virusului pentru a stimula sistemul imunitar. Cocktailul i-a fost oferit fostului președinte Donald Trump când a fost infectat cu SARS-CoV-2 în octombrie 2020 și pe care l-a numit drept „cheia” pentru recuperarea sa rapidă.

În datele studiilor publicate marți, s-a dovedit că Regeneron a redus riscul de spitalizare și deces cu 70%, comparativ cu un placebo la pacienții cu Covid-19.

Medicamentul a fost aprobat în SUA dar nu a fost folosit suficient

„Acesta este un moment de referință în lupta împotriva COVID-19. Aceste date subliniază necesitatea adoptării rapide a REGEN-COV ca standard de îngrijire pentru a oferi pacienților cu risc ridicat cele mai bune șanse de a reduce consecințele grave, cum ar fi spitalizarea sau decesul,” a declarat cercetătorul Suraj Saggar, șef al secției de Boli Infecțioase la Centrul Medical Holy Name din Teaneck, New Jersey.

Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) a aprobat cocktailul – care implică 1.200 miligrame (mg) din fiecare medicament – pentru utilizare de urgență în noiembrie.

Cu toate acestea, medicamentele au fost subutilizate, Departamentul de Sănătate și Servicii Umane estimând în ianuarie că aproximativ 75 la sută din dozele achiziționate de guvern au rămas neutilizate.

Pentru studiu, cercetătorii au analizat 4.567 de pacienți cu COVID-19 în formă ușoară până la moderată, care prezentau un risc crescut de a dezvolta boli severe. Un total de 1.355 pacienți au primit amestestecul de 1.200 mg de casirivimab și 1.200 mg de imdevimab.

Un grup mai mic de 736 de pacienți a primit o doză mai mică – 1.200 mg în total, ceea ce înseamnă că pacienții au primit 600 mg din fiecare medicament. Doar aproximativ un procent din pacienții cărora li s-a administrat oricare dintre doze au dezvoltat complicații legate de COVID-19, comparativ cu aproximativ trei procente din grupurile placebo.

Se cere adoptarea rapidă și pe scară largă a REGEN-COV

Ambele doze s-au dovedit a reduce riscul de spitalizare sau deces cu 70% în grupul cu doză mai mică și 71% în grupul cu doză mai mare. În plus, timpul de recuperare a fost scurtat cu simptome care durează doar aproximativ 10 zile în grupul care a primit ”cocktailul”, comparativ cu 14 zile în grupul placebo.  Rezultatele nu au fost încă publicate într-o revistă științifică și nu au fost încă revizuite de oameni de știință independenți.

Reprezentații Regeneron spun că intenționează să solicite autorizația FDA pentru doza mai mică de cocktail de anticorpi. „Avem aproximativ 60.000 de persoane diagnosticate recent în SUA în fiecare zi și 40.000 încă în spital din cauza COVID-19, așa că ne-am angajat să lucrăm cu guvernul, furnizorii de servicii medicale pentru a sprijini adoptarea rapidă și pe scară largă a REGEN-COV în mod adecvat pacienți ‘, a declarat dr. George Yancopoulos, președintele Regeneron și director științific.

„Vom discuta rapid noile date cu autoritățile de reglementare și vom solicita ca doza de 1.200 mg să fie adăugată la autorizația de utilizare a situațiilor de urgență din SUA, pentru ca aprovizionarea anticipată REGEN-COV să fie disponibilă pentru a trata și mai mulți pacienți.”

Partenerul Regeneron, Roche, produce medicamentul la fabricile sale din California și este responsabil pentru vânzările în afara S.U.A. Cele două companii au declarat că cred că pot produce peste două milioane de doze de cocktail anual.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel