Sari la conținut

Coaliția de guvernare a cerut eliminarea acestor pensii. A fost depus proiectul de lege

Sursă foto: colaj

Coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR a depus marți la Parlament un nou proiect de lege referitor la pensiile speciale ale magistraților, un proiect solicitat în cadrul unei ședințe a coaliției de luni, de către candidatul la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu.

Modificări propuse în proiectul de lege

Conform documentului consultat de Antena 3 CNN, începând cu 1 ianuarie 2026, vârsta de pensionare a magistraților va crește treptat. Astfel, de la începutul anului 2026, magistrații care au cel puțin 25 de ani de vechime în funcții judiciare și o vârstă de minim 48 de ani vor putea să se pensioneze și să beneficieze de pensia de serviciu. Această vârstă de pensionare va crește gradual până la 65 de ani, în anul 2045.

În ceea ce privește cuantumul pensiei de serviciu, acesta va fi de 65% din media indemnizațiilor brute lunare și a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate, înainte de pensionare. Totuși, pensia netă nu va depăși 100% din venitul net din ultima lună de activitate. Aceste reglementări se aplică nu doar magistraților, ci și personalului auxiliar de specialitate al instanțelor și parchetelor, personalului de specialitate criminalistică, precum și tehnicienilor criminaliști din cadrul parchetelor.

Proiectul de lege este semnat de liderii coaliției, respectiv Marcel Ciolacu (PSD), Cătălin Predoiu (PNL), Kelemen Hunor (UDMR) și Varujan Pambuccian.

Proiectul de lege poate fi cosultat AICI.

Motivația proiectului

În expunerea de motive, se subliniază că măsurile propuse sunt necesare pentru alinierea pensiilor în sistemul judiciar cu principiile de echitate prevăzute de Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). De asemenea, se precizează că actualul sistem de calcul al pensiilor pentru magistrați, care presupune un procent de 80% din baza de calcul, va fi înlocuit de noul sistem.

Reacția Consiliului Superior al Magistraturii

Într-un comunicat oficial, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a atras atenția asupra faptului că nu a fost consultat în legătură cu acest proiect de lege, ceea ce consideră a fi o problemă de transparență și respect față de dialogul cu sistemul judiciar. CSM subliniază că modificările legislative referitoare la drepturile magistraților trebuie să fie realizate cu respectarea standardelor constituționale și printr-un dialog deschis cu reprezentanții sistemului judiciar.

De asemenea, CSM a amintit că, în 2023, a fost adoptată Legea nr. 282/2023, care reglementează pensiile magistraților, oferind garanții adecvate pentru independența justiției. În acest context, Consiliul atrage atenția că orice modificare suplimentară a reglementărilor poate duce la incertitudini în sistemul judiciar și ar putea crea un blocaj în funcționarea autorităților judiciare.

Ecaterina Matei

Matei Ecaterina are diploma de absolventă a Facultății de Jurnalism. Cu o experiență vastă de peste 10 ani în domeniul presei scrise, se distinge prin cunoștințele dobândite și capacitatea de a lucra într-un mediu dinamic și provocator. Ecaterina are o abordare bine fundamentată atât în managementul economic, cât și în comunicare și jurnalism.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel