Categories: Ştiri sănătate

Coaja fructelor și legumelor, adăpost pentru un virus periculos. Spălarea riguroasă este obligatorie, avertizează un medic

Coaja fructelor și legumelor este cea mai valoroasă parte pentru sănătate, susțin experții. Cu toate acestea, coaja poate epozita și anumiți agenți patogeni, paraziți și substanțe periculoase pentru sănătate. De aceea, este esențial să speli frutele și legumele foarte bine înainte de consum.

Secretarul general al Colegiului Medicilor Suceava, medicul de familie Irina Badrajan, le-a recomandat consumatorilor să spele foarte bine fructele şi legumele înainte de consum, potrivit Radiotop. Acestea pot ascunde în coajă un anumit virus periculos, sesizat de autorități în urmă cu câte zile.

Medicul Badrajan spune că inclusiv coaja pepenilor roșii și a celor galbeni trebuie spălată bine înainte de consum.

Coaja fructelor și legumelor poate conține Norovirus

Un focar de Norovirus a apărut la Rîșnov, 140 de persoane fiind infectate, conform Direcției de Sănătate Publică Brașov. Persoanele care se infectează au grețuri, durere abdominală, febră, frisoane și scaune diareice.

DSP Braşov menţionează că infecţia cu Norovirus sau virusul Norwalk este denumită popular „gripa stomacului”, deşi nu are nimic în comun cu infecţia gripală.

Infecţia cu Norovirus este o afecţiune contagioasă care se transmite extrem de rapid, comunică Digi 24. Expunerea la numai 18 particule de virus poate conduce la infectare, prin comparaţie cu cele aproape 1.000 de particule, în cazul gripei.

Modalități multiple de transmitere

Acest virus are modalități multiple de transmitere, lucru îngrijorător atât pentru medici, cât și pentru persoanele expuse.

Virusul se poate trasnmite prin contactul cu persoane bolnave, prin contactul cu suprafeţe contaminate, prin consumul de alimente şi/sau băuturi contaminate. Alimentele pot răspândi virusul dacă au fost manipulate de către persoane bolnave, mai ales dacă nu se păstrează o igiena corespunzătoare a mâinilor, sau dacă au fost contaminate la sursă (în cazul peştelui, fructelor, legumelor).

Pericolul de infectare cu Norovirus este maxim în cazul felurilor de mâncare ce nu au fost preparate termic. De asemenea, instrumentele folosite în bucătărie pot fi infectate şi astfel devin răspunzătoare pentru răspândirea rapidă a acestui virus.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

5 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

6 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

6 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

7 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

7 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

7 ore ago

Citeste si: