Pigmentii din coaja coacazelor inhiba unele bacterii, precum E. coli, responsabila de unele afectiuni digestive.
Totodata, coacazele negre sunt bogate in vitamina C, nutrient vital pentru ameliorarea absorbtiei fierului la vegetarieni. La aceeasi greutate, ele contin de patru ori mai multa vitamina C decat o portocala. O lingura de 15 grame de coacaze are 30 de miligrame din aceasta vitamina, adica trei sferturi din doza zilnica recomandata.
Mai mult, vitamina C din coacazele negre este stabila, cel mai probabil datorita continutului bogat in cuercitina, un puternic antioxidant, sustin specialistii.
Datorită efectelor date de antocianine, de unde şi culoarea foarte închisă a coacăzelor, curele cu aceste fructe miraculoase stopează evoluţia tumorilor şi ajută la buna funcţionare a ficatului şi pancreasului, eliberând organismul de deşeuri şi toxine.
In plus, infuzia din coacaze uscate, o lingurita sau doua la o cana, cate doua-trei cani pe zi, calmeaza durerile provocate de reumatism. Acelasi efect se obtine si in urma infuziei din doua lingurite de frunze de coacaze la o cana cu apa, cate trei pe zi, consumate intre mese.
Pe de alta parte, tonicul din coacaze trebuie baut bine diluat, deoarece duce la formarea cariilor dentare, mai spun specialistii americani.