Categories: Ştiri sănătate

CNCAV încurajează imunizarea cu același tip de ser. Ce este vaccinarea heterologă, sau combinarea a două tipuri de ser?

Experții în sănătate au început anumite studii pentru determinarea modului în care sistemul nostru imunitar reacționează la vaccinarea heterologă, sau imunizarea cu două tipuri diferite de ser. Conform studiilor, răspunsul imun ar putea fi mult mai puternic în acest caz. Cu toate acestea, momentan, CNCAV încurajează imunizarea cu același tip de ser.

Potrivit celor două studii combi-vac, cu alte cuvinte, combinarea a două tipuri diferite de vaccin anti-COVID, imunogenitatea este pozitivă. Acest lucru înseamnă că participanții care au primit o doză diferită de vaccin anti-COVID au dezvoltat anticorpi esențiali. De asemenea, studiile atestă că nivelul anticorpilor poate fi chiar mai mare în această circumstanță.

Cercetarea a pornit după ce experții în sănătate au observat efectele adverse provocate de vaccinul AstraZeneca. Astfel au încercat să observe cum va răspunde organismul la administrarea rapelului cu un alt ser, care folosește tehnologia ARN mesager.

Cu toate acestea, studiile sunt încă restrânse. Din acest motiv, CNCAV susține, momentan, vaccinarea cu același tip de ser anti-COVID.

Vaccinarea heterologă nu este momentan recomandată

Valeriu Gheorghiță, medic și coordonator al campaniei de vaccinare anti-COVID în România, oferă ultimele detalii despre combinarea unor tipuri de vaccin diferite.

„…am concluzionat faptul că la acest moment CNCAV încurajează vaccinarea fermă cu același tip de vaccin în cazul ambelor doze atunci când vorbim de schema de vaccinare cu vaccinul de la compania Oxford-AstraZeneca, excepție fiind contraindicațiile care sunt menționate în rezumatul caracteristicilor produsului și atunci când pacientul dezvoltă tromboză cu trombocitopenie după prima doză, sindrom de pierdere capilară, șoc anafilactic.

Practic, datele științifice de la acest moment vor fi reevaluate după finalizarea studiilor clinice și considerăm că este mai prudent, la acest moment, să așteptăm validarea rezultatelor finale până la a lua o decizie de a combina vaccinuri care folosesc tehnologie diferită și evident că această decizie este fundamentată și a luat în calcul atât precizările Agenției Europene a Medicamentului, care spune foarte clar că în acest moment nu se află în măsură să facă o recomandare fermă în acest sens”, declară medicul în timpul unei conferințe de presă, potrivit Rador.

Datele obținute nu sunt suficiente

„De asemenea, studiile clinice efectuate pe scheme de vaccinare heterologe nu depășesc mai mult de o mie de pacienți. Din ceea ce știm în momentul acesta este că reactogenitatea la cea de a doua doză cu un vaccin pe bază de ARN mesager este mai crescută comparativ cu schema de vaccinare care folosește același tip de vaccin.

Nu putem anticipa frecvența reacțiilor adverse mai scăzută de 1 la 1000, pentru că nu au fost înrolați atâția pacienți, atâtea persoane în acest studii.

Ştim că datele de imunogenitate, adică apariția anticorpilor neutralizanți este noninferioară față de schema care folosește vaccinuri cu aceeași tehnologie, deci, practic, aici nu se anticipează o reducere a eficacității, deși nu avem date clare de eficacitate, avem date de imunogenitate.

Ca atare, în acest moment, deși imunogenitatea este pozitivă, practic, pacienții care au primit o a doua doză cu vaccin pe bază de ARN mesager au avut chiar un nivel mai ridicat al anticorpilor neutralizanţi comparativ cu persoanele care au primit a doua doză cu același tip de vaccin, însă nu putem defini în totalitate profilul de siguranță și frecvența reacțiilor adverse atunci când vorbim de reacții adverse mai rare de 1 la 1000 de persoane.

Ca atare, nu se pune problema foarte foarte clar de eficacitate, ci mai degrabă ceea ce a făcut să menținem schema de vaccinare cu două doze din același tip de vaccin este siguranța.

Tocmai de aceea, considerăm că este important să vedem toate datele de siguranță pe o frecvență mai mică decât 1 la 1000, moment în care vom reevalua toate aceste date și vom fi în măsură să spunem dacă este sau nu recomandat să facem această schemă de vaccinare heterologă.

Deci, ca atare, rămâne aceeași schemă de vaccinare folosind două doze de vaccin de la compania Oxford- AstraZeneca, pentru că trebuie să ne uităm la riscul de la prima doză la riscul de la a doua doză.

Ca atare, riscul unui eveniment de tip trombotic cu trombocitopenie după cea de-a doua doză, de pildă conform datelor raportate în Marea Britanie, este de sub un caz la un milion de doze administrate. Practic, vorbim de rata de background general întâlnit în populație, ceea ce nu poate să facă, în momentul de față, o asociere cu cea de a doua doză de vaccin.

Ca atare, considerăm că riscurile administrării aceleiași doze de vaccin din același tip de vaccin la rapel sunt mult mai mici comparativ cu potențialele riscuri pe care nu le știm dacă combinăm vaccinuri cu tehnologii diferite. Repet, problema nu este de eficacitatenfoarte probabil. Avem încă insuficientă date legate de siguranță”, a adăugat medicul Valeriu Gheorghiță.

Recent Posts

Mare atenție! Boli netratate care pot duce la cancer: Trebuie obligatoriu să mergem la MEDIC

Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…

59 de secunde ago

Acest mineral trebuie consumat pentru combaterea demenței. Nu trebuie să lipsească din aportul zilnic!

În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…

31 de minute ago

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Companiile și oamenii valoroși din sistemul sanitar din România

Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…

41 de minute ago

Cum să îți dai seama dacă ți s-au făcut vrăji: 3 semne de avertizare

Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…

o oră ago

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

2 ore ago

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

2 ore ago

Citeste si: