Din cuprinsul articolului
CNCAV demontează fake-news-uri. „Noi bazaconii cu mii de distribuiri: spitale goale în Africa de Sud și Germania”.
Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), prin pagina de Facebook Ro Vaccinare, demontează o serie de fake-news-uri care au ca subiect pandemia de coronavirus și campania de vaccinare anti-covid.
CNCAV demontează fake-news-uri
De exemplu, câteva mii de utilizatori ai rețelelor sociale au distribuit, în decembrie 2021, un videoclip care arată camere goale dintr-un spital din Africa de Sud, cu afirmații care sugerează că relatările media despre situația Covid-19, răspândirea și severitatea variantei Omicron sunt exagerate.
Potrivit verificat.afp.com, deși există câteva indicii timpurii că varianta poate duce la rezultate mai puțin severe decât cele anterioare, experții avertizează că multe date despre Omicron rămân neclare și că este dificil de comparat situația din Africa de Sud cu alte țări. În plus, există mai multe probleme legate de premisa videoclipului original și de modul în care este prezentat, care pot induce publicul în eroare.
Noi bazaconii cu mii de distribuiri: spitale goale în Africa de Sud și Germania
Un videoclip care arată un spital gol induce în eroare vizavi de efectele Omicron în Africa de Sud și a fost distribuit de mii de ori pe Facebook în decembrie 2021.
„Câteva mii de utilizatori ai rețelelor sociale au distribuit în decembrie 2021 un extras dintr-un videoclip care arată camere goale dintr-un spital din Africa de Sud, cu afirmații care sugerează că relatările media despre situația Covid-19, răspândirea și severitatea variantei Omicron sunt exagerate.
Clipul a fost postat și pe Instagram, Tik-Tok și Telegram. Autorul clipului promovează pe conturile sale din rețelele sociale teoriile conspiraționiste și mișcarea QAnon”, se arată în comunicatul publicat pe pagina de Facebook Ro Vaccinare.
- Pe 26 noiembrie 2021, oamenii de știință din Africa de Sud au anunțat că au detectat noua variantă, care la acea vreme era cunoscută sub numele său științific de B.1.1.529. Aceasta a dus la o creștere a ratelor de infectare, oficialii din domeniul sănătății afirmând pe 17 decembrie că, cu două zile mai devreme, țara a înregistrat cel mai mare număr de infecții pe care le-a văzut vreodată în pandemie.
- Departamentul de sănătate din New York a declarat, pe 24 decembrie 2021, că spitalizările pediatrice pentru Covid au crescut de patru ori în ultimele două săptămâni, odată cu instalarea Omicron.
- Primele cazuri raportate oficial de Omicron în România au fost anunțate pe 4 decembrie 2021. În Europa, Marea Britanie a înregistrat unul dintre cele mai mari focare legate de această variantă, raportând 159,932 de cazuri noi pe 27 decembrie, prima dată când numărul a trecut de 100,000 fiind înregistrat pe 24 decembrie. În Regatul Unit, epicentrul infecțiilor cu Omicron a fost la Londra, unde spitalizările au crescut și ele în ultimele zile. Pe 22 decembrie, două studii preliminare din Marea Britanie au sugerat că infecțiile cu Omicron au fost mai puțin probabile să ducă la spitalizare, comparativ cu varianta anterioară Delta.
- Cu toate acestea, experții avertizează că orice avantaj potențial în a dezvolta forme mai ușoare ar putea fi încă anulat de infecțiozitatea crescută a Omicron, care poate duce în continuare la cazuri mai severe în general. În plus, trebuie să se acorde atenție atunci când se încearcă compararea situației din Africa de Sud cu cea din alte țări.