Din cuprinsul articolului
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a demarat un proces de optimizare si modernizare a felului în care se realizează contractarea şi decontarea serviciilor medicale, fiind constituite două grupuri de lcuru. Acestea trebuie să elaboreze proceduri unitare pentru toate judeţele.
”Astăzi a început la CNAS un nou proces de optimizare si modernizare a felului în care se realizează contractarea şi decontarea serviciilor medicale în toate domeniile de asistenţă medicală. Astfel, a fost aprobată constituirea a două grupuri de lucru cu scopul de a elabora proceduri unitare pentru toate casele judeţene de asigurări de sănătate ”, anunţă, luni, CNAS.
„Acces mai echitabil la servicii medicale în toate regiunile ţării”
Preşedintele instituţiei, Andrei Baciu, consideră că ”uniformitatea şi claritatea în aplicarea legislaţiei peste tot în ţară şi faţă de toţi asiguraţii şi furnizorii de servicii medicale garantează un acces mai echitabil la servicii medicale în toate regiunile ţării”.
”Această iniţiativă reprezintă un pas semnificativ către modernizarea şi digitalizarea sistemului nostru de sănătate. Vrem să creăm un mediu în care toţi cetăţenii să aibă acces mai echitabil la servicii medicale, iar aceste proceduri unitare vor servi ca fundament pentru un sistem medical mai eficient şi mai transparent”, a declarat Andrei Baciu, preşedinte al CNAS.
Acesta este decis să aducă ”îmbunătăţiri semnificative în domeniul asigurărilor sociale de sănătate” şi să creeze un sistem care să ofere servicii de cea mai înaltă calitate.
CNAS a primit 200 de milioane de lei din fondul de rezervă al Guvernului
Recent, Guvernul a alocat din fondul de rezervă către bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) a sumei de 200 de milioane de lei, pentru decontarea serviciilor medicale oferite pacienţilor din spitale, cu termen de plată în octombrie, respectiv pentru plata cheltuielilor spitalelor cu medicamente, materiale sanitare, hrană şi utilităţi.
De asemenea, limita de cheltuieli va fi majorată cu 668 de milioane de lei. Astfel, 500 de milioane de lei sunt acordaţi, în luna octombrie, pentru medicamente, materiale sanitare şi servicii aferente programelor naţionale de sănătate curative. În acelaşi timp, va fi acordată suma de 168 de milioane de lei pentru acoperirea drepturilor salariale şi a creşterilor salariale ale personalului din unităţile sanitare publice.