Din cuprinsul articolului
CNAS. Reglementări pentru asigurarea accesului refugiaților din Ucraina la servicii medicale. Lista clinicilor private din România care oferă asistență medicală gratuită.
Potrivit unor reglementări ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) privind asigurarea accesului refugiaților proveniți din Ucraina la servicii medicale, pe baza documentului de trecere a frontierei acceptat de statul român, cetățenii străini sau apatrizii care provin din Ucraina beneficiază de servicii medicale, medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale și de serviciile cuprinse în programele naționale curative, la fel ca și persoanele asigurate din România.
„Furnizorii de servicii medicale la care se prezintă aceste persoane vor transmite la casa de asigurări de sănătate, prin orice mijloace de comunicare electronice, o copie a documentului pe baza căreia persoana va fi adăugată în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), prin atribuirea unui număr unic de identificare încadrat într-o nouă categorie creată special pentru evidența informatizată a acestor persoane, cu codul 426, denumită „Cetățeni străini sau apatrizi aflați în situații deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina, care intră în România și nu solicită o formă de protecție, conform legii nr.122/2006 și care nu sunt beneficiari ai Convenției ratificată prin Decretul nr.165/ 1961”, se arată într-un comunicat CNAS.
În cadrul caselor de asigurări de sănătate va fi asigurat personalul necesar în program de lucru prelungit (luni-duminică, 08:00 – 20:00) pentru procesarea documentelor transmise de către furnizorii cu care se află în relație contractuală și atribuirea numărului unic de identificare persoanelor mai sus menționate, astfel încât furnizorii să poată acorda serviciile medicale atunci când sunt solicitate de către cetățenii străini sau apatrizii din Ucraina.
„Trebuie să asigurăm asistența medicală necesară acestor oameni greu încercați, chiar dacă acest lucru presupune un efort suplimentar. Procesarea pentru atribuirea numărului unic de identificare se va realiza într-un timp foarte scurt, de aceea recomandăm medicilor ca în momentul în care acordă servicii medicale unui refugiat din Ucraina, în primul rând să transmită în format electronic la casa de asigurări de sănătate documentele necesare, astfel încât până la finalul consultației să primească numărul unic de identificare necesar înregistrării în SIUI a serviciului medical acordat,” a declarat Adela Cojan, președintele interimar al CNAS.
Alianța Pacienților Cronici din România (APCR), cu sprijinul Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED), a realizat o listă cu clinicile private din România care oferă servicii de asistență medicală gratuită pentru pacienții refugiați din Ucraina.
Lista poate fi accesată pe o pagină dedicată pe site-ul APCR.
De asemenea, APCR se implică activ, prin intermediul unui CallCenter pentru suport pacienți (021.253.0591), în îndrumarea pacienților care au nevoie de navigare în sistemul medical românesc, consiliere psihologică, acces la tratament și investigații medicale gratuite pentru pacienții refugiați.
La acest număr de telefon, fiecare apelant va fi navigat prin sistemul de sănătate, va primi consiliere medicală de baza, psihologică, nutriție, dar și medicamentele necesare tratamentului indicat de medicii implicați, prin procurarea acestora de la producători.
Luna decembrie aduce vești excelente pentru trei zodii norocoase care vor experimenta câștiguri financiare spectaculoase.…
Horoscop Urania 16-22 noiembrie 2024. Astrologul Urania dezvăluie care sunt zodiile ce vor întâmpina posibile…
Problemele de memorie nu trebuie ignorate, mai ales când apar frecvent și afectează calitatea vieții.…
Vârsta la care o femeie experimentează prima menstruație, cunoscută sub numele de menarhă, poate oferi…
Un număr impresionant de 400.000 de pensionari vor primi o sumă de 1.800 lei în…
Spune adio durerilor articulare de iarnă! Pe măsură ce temperatura scade, mulți oameni experimentează dureri…