Din cuprinsul articolului
Clinica Veronica, spitalul nevoiașilor fără asigurare medicală de sănătate. Preotul Dan Damaschin: Nu vom accepta să mai moară mame pentru că nu au bani.
Vineri, 8 martie, chiar de Ziua Femeii, la Iași a fost sfințit ptimul spitalsocial destinat mamelor și copiilor nevoiași, făcut exclusiv din donații și sponsorizări. Costul final se aproxiemază a fi în jurul a 4,5 milioane de euro.
Ceremonia religioasă a fost oficiată de ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în prezenţa autorităţilor locale, reprezentanţilor sistemului medical ieşean şi ai mediului academic, potrivit Agerpres.
Inițiativă a preotului Dan Damaschin, Clinica „Veronica” funcţionează în locul unui hotel aflat în proximitatea campusului studenţesc Tudor Vladimirescu.
Veronica, mamă a cinci copii a murit de cancer pentru că nu a avut buletin
Spitalul social poartă numele Veronicăi Popa, una dintre miile de mame singure şi fără posibilităţi materiale, care l-a impresionat profund pe preotul Dan Damaschin.
Părintele Damaschin a dezvăluit în mai multe rânduri că, dintre miile de mame pe care le-a ajutat de-a lungul anilor, Veronica Popa, această mamă cu cinci copii micuți, l-a impresionat cel mai mult.
În cazul acestei femei, sistemul de sănătate a eșuat dramatic! Femeia s-a prăpădit acum trei ani, pe 26 februarie 2021, din cauza cancerului, pentru că nu a putut fi tratată în spitalele de stat din România.
Veronica a fost o femeie săracă care a trăit toată viața fără acte de identitate. Când s-a îmbolnăvit și a fost dusă de preot la spital, i s-a spus spus că este pe moarte, însă că nu poate primi tratament împotriva cancerului.
Nu avea asigurare medicală. Până ce a reușit preotul să rezolve cu actele, astfel încât să poată fi tratată, Veronica a murit.
„Tocmai Veronica a fost cea care ne-a împins de la spate. Ne-a făcut să decidem că nu vom mai accepta ca mame, așa cum a fost ea, să fie lăsate să moară.
Pentru că nu au avut bani la vremea respectivă de o investigație de calitate sau, eu știu, de un tratament adecvat”, a spus preotul Dan Damaschin”, declara presei la acea vreme preotul Dan Damaschin.
Clinica Veronica, spitalul nevoiașilor fără asigurare medicală de sănătate
Construit din donații și sponsorizări, Clinica Veronica este gândită ca loc de salvare pentru toate mamele și copiii săraci din Iași și nu numai – pentru cei care nu-și permit să se trateze atunci când se îmbolnăvesc sau care nici nu se gândesc să-și facă niște analize de rutină pentru a preîntâmpina boala.
Va fi spitalul nevoiașilor, a celor fără asigurare medicală de sănătate, clădirea având aproape 1.300 de metri pătrați și patru etaje.
La parter vor fi punctul de recoltare a analizelor, o farmacie, RMN-ul și CT-ul, la etajul I – cardiologia și ginecologia, la IV – pediatria, iar la II și III – cabinete pentru diverse specialități, de la medicină de familie, medicină internă, diabet, la nefrologie, ginecologie, dermatologie etc.
În total, sunt 42 de încăperi cu folosință medicală – cabinete sau saloane pentru internarea bolnavilor.
Fiecare cabinet costă, în medie, 30.000 de euro, spune preotul Dan Damaschin. Cele mai scumpe au fost până acum CT-ul și RMN-ul – peste 1,3 milioane de euro. 180.000 de euro a costat doar instalația electrică de putere mare.
Investiția totală de până acum este de peste 3 milioane de euro, însă preotul Damaschin spune că ar mai fi nevoie de cel puțin încă 1,3 milioane pentru ca toate cabinetele să fie dotate complet.
Preotul Dan Damaschin: Sunt zeci de medici care vor să facă voluntariat
În primă fază, vor fi angajate în jur de 20 de cadre medicale. Unul sau doi medici stomatologi, unul sau doi medici de familie, un pediatru, un cardiolog, un medic ginecolog și specialiști pentru diabet, ORL, oftalmologie. Salariile lor vor asigurate din fondurile asociației conduse de preot, iar ulterior, echipa va fi cel puțin dublată, crede părintele Damaschin.
Un fapt interesant este acela că sunt mulți medici care au transmis că vor face voluntariat. Fie că e vorba de doctori români, din străinătate sau din alte orașe, care vor face telemedicină. Alții vor veni part-time, gratuit, de la spitalele la care lucrează la Iași sau în apropiere. Vor fi și cinci asistente medicale care vor face voluntariat.
„Sunt zeci de medici care vor să vină să ofere, din timpul lor, câteva ceasuri pe lună, pentru copiii sărmani. Este mai simplu decât să îi duc eu pe medici la țară, la copiii bolnavi”, spune preotul.