Din cuprinsul articolului
Spitalul de Urgență pentru Copii „M.S. Curie”, din Capitală, va avea o clinică pentru tratarea copiilor bolnavi de cancer „cap-coadă”, fără să mai fie purtați pe drumuri. Micuții pacienți vor putea face aici toate investigațiile și tratamentele necesare. Mai sunt de strâns 2,1 milioane de euro. Puteți dona prin sms doi euro, lunar, la telefon 8844, folosind mesajul „spital”!
Violeta Fotache
Doctorul Cristian Scurtu lucrează de 32 de ani în cadrul Spitalului de Urgență pentru Copii „M.S. Curie”. S-a specializat în oncologie pediatrică în Franța, Statele Unite ale Americii, Israel, de unde a venit în România „cu geamantanele pline de protocoale medicale”, cum îi place să spună. La spitalul în care lucrează de-o viață a ocupat prin concurs funcția de șef al Secției de Oncologie Pediatrică, unde a revărsat picături din sufletul lui peste fiecare copil lovit de cancer care i-a ajuns pacient. De ani de zile și el și profesorul Gheorghe Burnei, șeful Clinicii de Ortopedie Pediatrică, încearcă să urnească spre bine lucrurile, în acest domeniu. Acum pare că în sfârșit au reușit. O clinică pentru tratarea copiilor bolnavi de cancer, „capcoadă”, fără a mai fi purtați pe drumuri, va fi construită în curtea Spitalului „M.S. Curie”, ridicată de la zero, cu sprijinul Fundației „Dăruiește viața”, care a strâns deja, din donații, 1,9 milioane de euro, din cei 4 necesari construirii unui imobil cu trei etaje și subsol.
40 de paturi compuse
40 de paturi compuse „Să fim și noi în rând cu lumea, pentru că nu a existat până acum în România un centru pentru tratamentul cancerului la copil, care să se fi făcut de la zero. Va fi o nouă construcție, scopul este crearea unei clădiri moderne, dotată cu tot ce trebuie pentru tratarea tumorilor solide la copil”, ne-a declarat dr. Cristian Scurtu. „Unde să-l facem? În curtea spitalului, lângă policlinică. Va fi o clădire cu trei etaje. La subsol va fi radioterapia, care va fi folosită și pentru adulți. Parter și etajul 1 va fi Oncologie și, speră dl manager, și neurologie la etajele 2 și 3. Mai sunt secții care vor mai mult, ortopedia e destul de înghesuită, neurochirurgia, la fel. Oricum vom ajunge un spital care să aibă de toate”, a mai precizat dr. Scurtu. „Vor fi câte 40 de paturi compuse, pe etaj, iar la parter vom avea cabinete de consultații, ambulatoriu”, ne-a declarat și managerul spitalului, Dan Buzatu.
Toți specialiștii la un loc
„Bolnavii de cancer au nevoie pe parcursul tratamentului oncologic atât de chimioterapie, cât și de chirurgie și radioterapie și, din cauza complicațiilor, uneori, se apelează și la alte specialități medicale, precum și la secția de terapie intensivă. Din păcate în București nu există un asemenea spital în care copiii bolnavi de cancer să poată fi tratați de la un capăt la altul. Și mă refer inclusiv la Institutul Oncologic București, unde nu au secție de terapie intensivă pentru un copil căruia i se agravează starea. Uneori, nu au capacitate suficientă pentru radioterapie, se strică aparatele și atunci, iarăși, nu se știe unde face acel copil radioterapie. Noi ne propunem să facem la Spitalul „M.S. Curie” această clinică, încercăm să creăm condiții astfel încât fiecare copil bolnav de cancer să poată fi tratat cap- coadă, să poată avea la dispoziție toți specialiștii de care are nevoie pe parcursul tratamentului”, ne-a spus Carmen Uscatu, reprezentanta Asociației Dăruiește Viața. Potrivit proiectului, pentru care au fost depuse actele de obținere a certificatului de urbanism, clinica va avea la subsol radioterapia, la parter și etajul 1 oncologia, unde vor fi 40 de paturi de chimioterapie, dar și camere sterile pentru pacientul cu imunitatea scăzută, spațiu de relaxare pentru copii, un compartiment pentru cazarea mamelor. „Iar la etajele doi și trei, este prevăzută secția de neurologie, care este o mare lipsă a spitalului nostru”, ne-a declarat managerul unității medicale, Dan Buzatu.
Condiții precare
Medicii spun că sunt în jur de 400 de noi cazuri anual de cancer la copii. Până acum ar fi un total de 5.000 de copii bolnavi de cancer. E o statistică pe care fiecare medic o spune fără a avea la dispoziție un registru național. În Vest, rata de succes în tratarea acestor copii este de 90 la sută. „Din cauza condițiilor precare, a lipsei medicamentelor citostatice pentru copii (la acest moment lipsesc 50%), a capacității reduse de radioterapie (doar 20% din necesar), deci din aceste cauze, la noi rata de supraviețuire este mult mai mică, sub 50%”, ne-a mai precizat Carmen Uscatu.
„Nu o să conduc eu clinica, dar vreau să las ceva în urma mea. Trebuie să vină tineretul și trebuie formați. Asta este o problemă. Să sperăm că o să reușească să fie pregătiți ca în străinătate, unde există specialitate de oncologie pediatrică. În România, nu există rezidențiat de oncologie pediatrică sau vreo altă formulă prin care să fie pregătiți medicii și cadrele medicale. Deja generația noastră ne-am pregătit singuri, un fel de autodidacți, dar nu chiar pentru că toți am lucrat peste hotare și am învățat. Am stat în Franța șase luni, am fost și în SUA și în Israel. Am fost în mai multe locuri ca să învăț și am venit cu geamantanul de protocoale de acolo și așa am început. Acum generația noastră se va retrage și s-a creat, pe undeva, un gol, unii au mai reușit să-l acopere. Institutul Oncologic Fundeni stă bine, a reușit să-și aducă oameni, aici a fost mai greu, dar să sperăm că vom reuși să aducem și noi”, ne-a declarat dr. Scurtu.
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…