Categories: Ştiri sănătate

Evoluția acestei boli este progresivă, lentă, dar și rapidă. Dacă stadiul de prevenție este însă depășit trebuie să începem rapid tratamentul

Artroza nu este o boală exclusiv degenerativă provocată de cauze mecanice, există studii care arată că există procese complexe care afectează funcția articulară.

Clasată între primele locuri privind cauza dizabilităților la nivel mondial, cu impact major asupra calității vieții, cauzele principale, inclusiv la tineri, sunt traumatismele, bolile inflamatorii, articulare, ca poliartrita reumatoidală, spondiatritele, artritele, diabetul, obezitatea.

Progresia artrozei mai este influențată însă și de factorii mecanici, la femei de menopauză, densitatea osoasă, ocupație, greutate, leziunile la menisc, fumatul, deficitul de vitamina D, calciu, oligominerale.

Artroza ne poate afecta oricare dintre articulații, însă printre cele mai frecvente sunt cele de la genunchi și de la mâini.

Urmează apoi artroza umărului, piciorului, coloanei vertebrale. La început, cartilajul va prezenta mici modificări, apoi vor fi afectate articulația dacă nu se intervine prompt.

Atât diagnosticarea, cât și identificarea cauzelor trebuie să se realizee la timp, pentru că și tratamentul va fi diferit în funcție de gradul artrozei.

Evoluția bolii este progresivă, lentă, dar și rapidă. Pot să apară complicații, precum inflamarea articulației, durere, suferițe în vecinătatea articulației, invaliditate, instabiliotatea articulară, scăderea calității vieții și chiar depresia.

Cel mai important este să prevenim.

6 cât mai rapid. În funcție de gradul de afectare, acesta va fi diferit.

Astfel se va adopta un stil de viață adecvat, dietă, kinetoterapie, utilizarea de dispozitive medicale, tratament medicamentos.

Tratamentul va fi realizat întotdeauna în funcție de particularitățile bolnavului.

Prin tratament se urmărește ameliorarea durerilor, îmbunătățirea mobilității articulațiilor și reducerea ritmului de acutizare a acesteia.

Astfel sunt utilizate terapiilele calde, prin folosirea uleiurilor medicinale, care pot însă doar să calmeze durerea. Injecțiile cu cortizon sau lubrifiantul în articulașii, și chiar înlocuirea articulațiilor, se pretează doar cazurilor grave.

Fizioterapia vă poate ajuta să reduceți durerea articulară și să va îmbunătățiți mobilitatea.

Există tehnici multiple, inclusiv terapia manuală, exerciții de întindere și întărire. Multe forme de artroză pot fi tratate cu steroizi, care sunt medicamente antiinflamatorii puternice, însă pot avea și efecte secundare, mai ales atunci când sunt administrați pe termen lung.

Există mai multe variante de injecții cu acid hialuronic, numite și suplimente de vâscozitate, care sunt utilizate pentru tratarea osteoartritei genunchiului și care sunt injectate direct în articulație. Suplimentele naturale pot fi de asemenea de ajutor în tratarea artrozei sau în reducerea ritmului de acutizare a acesteia.

De exemplu, componentele active din tămâia indiana au proprietăți antiinflamatorii și analgezice.

De asemenea, tămâia poate ajuta la prevenirea pierderii cartilajului și la inhibarea procesului autoimun.

Extractul, cunoscut și sub denumirea de Loxin 5, poate îmbunătăți semnificativ durerea și încetinește dezvoltarea leziunilor la nivelul cartilajelor.

Pe lângă suplimente naturiste, vitamine și minerale, terapia prin masaj, acupunctură, și relaxarea sunt alte metode simple și fără efecte adverse, care va pot scapa de durere.

Procedurile kinetoterapeutice reduc durerea prin restabilirea mișcării articulare și îmbunătățirea funcției musculare.

În general, kinetoterapia pentru artroză include: mobilizarea articulațiilor, scripetoterapie tracțiuni, care ajută la creșterea mobilității articulare, refacerea stabilității, care se obține prin exerciții exerciții de coordonare și echilibru relaxare musculară prin masaj.

Din păcate, nu există nicio cale sigură de prevenire a artrozei. Dar se poate reduce riscul și întârzia debutul anumitor tipuri.

Recent Posts

INSP: Peste 400 de cazuri noi de COVID-19 şi şase decese în ultima săptămână

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) anunţă că, în perioada 28 octombrie - 3 noiembrie,…

10 minute ago

STUDIU. Femeile din Estul Europei muncesc de trei ori mai mult pentru produsele de igienă feminină

Femeile din țările din estul Europei trebuie să muncească în medie de trei ori mai…

30 de minute ago

Anchetă de proporții în Sănătate: emitere de documente medicale false pentru a obține ilegal certificat de handicap. Ce au descoperit oamenii legii?

La Spitalul de Psihiatrie Socola din Iași a fost inițiată o anchetă privind suspiciuni de…

50 de minute ago

Imagini virale cu lilieci care zboară în saloanele copiilor internați la Spitalul Oltenița. Reacția conducerii

Imagini surprinse în Spitalul Municipal Oltenița, în care lilieci zboară printr-un salon pentru copii, au…

o oră ago

Sărbătoare 5 noiembrie: Doi mari sfinți în calendarul ortodox sunt sărbătoriți – ocrotitori ai căsniciei. Rugăciunea care rezolvă neînțelegerile în familie

Pe 5 noiembrie, credincioșii îi cinstesc pe Sfinții Mucenici Galaction și Epistimi, considerați ocrotitori ai…

o oră ago

Un simplu test de un minut ar putea prezice dacă ești în pericol să mori în următorii 10 ani

În timp ce statul într-un picior poate părea un joc din copilărie, acesta poate dezvălui…

2 ore ago

Citeste si: