Categories: Ştiri sănătate

Ciupercile, legumele care pot înlocui carnea? Mihaela Bilic: „Se spune că…”

Carnea este un aliment important, deoarece conține o cantitate mare de proteine. Cu toate acestea, persoanele care adoptă o dietă bazată pe alimente de origine vegetală ar putea înlocui carnea cu ciuperci?

Foarte multe persoane consideră că ciupercile pot înlocui cu succes carnea. Gustul și consistența ne fac, cu siguranță, să credem acest lucru. Dar cât de benefic este acest lucru din punct de vedere nutrițional?

Mihaela Bilic, nutriționist, dezvăluie că ciupercile nu sunt o alternativă atât de bună precum am crede. Acestea au un conținut destul de scăzut de proteine, iar acestea sunt incomplete.

Ciupercile pot înlocui carnea?

Când ești vegetarian sau ții post, ciupercile par a fi înlocuitorul perfect pentru carne. Se spune că sunt bogate în proteine și au gust de pui, dar nu e chiar așa.

Nu trebuie să uităm că ciupercile sunt legume, asta înseamnă peste 90% apă și doar urme de proteine și grăsimi. Spre deosebire de carne, care are proteine complete în proporție de 20-25%, în ciuperci avem 3-4% proteine și acelea incomplete.

Cât despre gust, poate ciupercile champignons să aducă puțin a carne de pui.

Aveți nevoie de argumente nutriționale? Ei bine, ciupercile au multe fibre, minerale (potasiu, zinc, seleniu, fier) și toate vitaminele din grupul B.

Spre deosebire de alte legume, ciupercile nu conțin fitați, deci fierul din compoziția lor se absoarbe eficient (1mg/100g).

Conținutul bogat de potasiu ajută la scăderea tensiunii arteriale.

Ciupercile champignons conțin mult seleniu, un oligoelement valoros împotriva cancerului de prostată. În asociere cu vitamina E dintr-o banală lingură de ulei, are efect antioxidant de neutralizare a toxinelor și radicalilor liberi.

Au proprietăți antibacteriene

În ciuperci avem concentrația maximă de vitamine B de origine vegetală. 100g ciuperci acoperă 30-40% din D.Z.R de vitamina B3 și B5.

Substanțele antibiotice benefice din sporii ciupercilor inhibă și chiar distrug o serie de bacterii, stimulează activitatea globulelor albe din sânge și sporesc rezistența organismului la îmbolnăvire.

De ce ne plac așa mult ciupercile?

Conțin acid glutamic, forma naturală a monoglutamatului de potasiu. Și când spunem glutamat spunem al cincilea gust, adică delicios și irezistibil.

Să nu uităm că și trufele sunt tot niște ciuperci cu proprietăți afrodiziace. De data asta mirosul este special, conține androstenol și crește atracția sexuală. Iar argumentul suprem l-am lăsat pentru final: ciupercile au doar 10 cal/100g, de consumat fără restricții de cantitate”, a explicat dr. Mihaela Bilic în emisiunea „Doctor de bine”, de la PRO TV.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

4 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

5 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

5 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

6 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

6 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

6 ore ago

Citeste si: