Ciupercile au multe beneficii pentru sănătatea oamenilor. La ce sunt bune?

Ciupercile au multe beneficii pentru sănătatea oamenilor. Ciupercile au câștigat o atenție deosebită în domeniul fitomedicinei ca potențiale surse naturale de compuși bioactivi și metaboliți secundari. Ciupercile care produc corpuri fructifere vizibile se numesc macrofungi.

Ciupercile sunt macrofungi comestibili care se găsesc în principal în anotimpurile ploioase și după topirea zăpezii.

Ciupercile au multe beneficii pentru sănătatea oamenilor

Ciupercile formează corpuri fructifere macroscopice care, în cele din urmă, produc și dispersează spori. Sporii ciupercilor conțin toate componentele esențiale care sunt necesare pentru a produce o nouă ciupercă. Ciupercile pot exista în natură sub mai multe forme, inclusiv forme cornoase sau lemnoase, cărnoase sau subcarnoase.

Ciupercile sunt surse bogate de fibre alimentare, vitamine, minerale, oligoelemente, aminoacizi esențiali, polizaharide complexe, acizi grași nesaturați și antioxidanți.

Polizaharidele, alcaloizii, proteinele, grăsimile, mineralele, carotenoidele, glicozidele, terpenoidele, folații, tocoferolii, flavonoidele, fenolii, uleiurile volatile, acidul ascorbic, lectinele, enzimele și acizii organici sunt principalii compuși bioactivi prezenți în ciuperci.

Compuși bioactivi și metaboliți în ciuperci

Se crede că ciupercile și ciupercile medicinale au aproximativ 130 de proprietăți terapeutice, inclusiv proprietăți anticancerigene, antiinflamatorii, antioxidante, antidiabetice, antimicrobiene, imunomodulatoare și funcții cardiovasculare și hepatoprotectoare.

Mai mulți compuși bioactivi care se găsesc în ciuperci, inclusiv lectine, acizi carboxilici fenolici, coenzime și triterpenoizi, au proprietăți imunomodulatoare, inclusiv activarea fagocitelor, a celulelor T citotoxice și a răspunsurilor imune mediate de anticorpi (imunitate umorală). Acești compuși joacă roluri vitale în stimularea sistemului imunitar ca răspuns la infecții sau boli.

Ciupercile conțin mai mult de 30 de compuși polifenolici care acționează ca antioxidanți puternici pentru a elimina radicalii liberi și a preveni deteriorarea oxidativă a macromoleculelor celulare. Taninurile, acizii fenolici, polifenolii oxidați, acizii hidroxibenzoici, lignanii, flavonoidele, stilbenele și acizii hidroxicinnamici sunt principalii compuși fenolici care se găsesc în ciuperci.

Acești compuși pot oferi protecție împotriva diferitelor complicații de sănătate, inclusiv a bolilor cardiovasculare, a bolilor neurodegenerative legate de vârstă și a cancerelor.

Mai mult, acești compuși prezintă activități antimicrobiene, antiinflamatorii, antiaterogenice, antitrombotice, antialergenice și vasodilatatoare, potrivit news-medical.net.

Recent Posts

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

13 minute ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

33 de minute ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

53 de minute ago

Leac din bătrâni pentru ciocurile din călcâie. Lidia Fecioru: După 3-4 aplicări încep să se dizolve

Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, a propus un leac pentru ciocurile din călcâie. După spusele ei, ciocurile…

o oră ago

Pr. Cleopa: Cel mai mare demon! Îl invoci fără să ştii chiar pe pomelnic

Din învățămintele rămase de la Părintele Cleopa, descoperim cel mai mare demon pe care noi…

2 ore ago

Vești noi pentru seniori. Ce se întâmplă cu pensionarii care au venituri mai mici de 3.000 de lei

Vești noi pentru seniori. Seniorii cu venituri mai mici de 3.000 de lei ar putea…

2 ore ago

Citeste si: