Sari la conținut

Ciupercile au multe beneficii pentru sănătatea oamenilor. La ce sunt bune?

Ciupercile, beneficii pentru sănătate
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
De ce sa mancam ciuperci zilnic

Ciupercile au multe beneficii pentru sănătatea oamenilor. Ciupercile au câștigat o atenție deosebită în domeniul fitomedicinei ca potențiale surse naturale de compuși bioactivi și metaboliți secundari. Ciupercile care produc corpuri fructifere vizibile se numesc macrofungi.

Ciupercile sunt macrofungi comestibili care se găsesc în principal în anotimpurile ploioase și după topirea zăpezii.

Ciupercile au multe beneficii pentru sănătatea oamenilor

Ciupercile formează corpuri fructifere macroscopice care, în cele din urmă, produc și dispersează spori. Sporii ciupercilor conțin toate componentele esențiale care sunt necesare pentru a produce o nouă ciupercă. Ciupercile pot exista în natură sub mai multe forme, inclusiv forme cornoase sau lemnoase, cărnoase sau subcarnoase.

Ciupercile sunt surse bogate de fibre alimentare, vitamine, minerale, oligoelemente, aminoacizi esențiali, polizaharide complexe, acizi grași nesaturați și antioxidanți.

Polizaharidele, alcaloizii, proteinele, grăsimile, mineralele, carotenoidele, glicozidele, terpenoidele, folații, tocoferolii, flavonoidele, fenolii, uleiurile volatile, acidul ascorbic, lectinele, enzimele și acizii organici sunt principalii compuși bioactivi prezenți în ciuperci.

Compuși bioactivi și metaboliți în ciuperci

Se crede că ciupercile și ciupercile medicinale au aproximativ 130 de proprietăți terapeutice, inclusiv proprietăți anticancerigene, antiinflamatorii, antioxidante, antidiabetice, antimicrobiene, imunomodulatoare și funcții cardiovasculare și hepatoprotectoare.

Mai mulți compuși bioactivi care se găsesc în ciuperci, inclusiv lectine, acizi carboxilici fenolici, coenzime și triterpenoizi, au proprietăți imunomodulatoare, inclusiv activarea fagocitelor, a celulelor T citotoxice și a răspunsurilor imune mediate de anticorpi (imunitate umorală). Acești compuși joacă roluri vitale în stimularea sistemului imunitar ca răspuns la infecții sau boli.

Ciupercile conțin mai mult de 30 de compuși polifenolici care acționează ca antioxidanți puternici pentru a elimina radicalii liberi și a preveni deteriorarea oxidativă a macromoleculelor celulare. Taninurile, acizii fenolici, polifenolii oxidați, acizii hidroxibenzoici, lignanii, flavonoidele, stilbenele și acizii hidroxicinnamici sunt principalii compuși fenolici care se găsesc în ciuperci.

Acești compuși pot oferi protecție împotriva diferitelor complicații de sănătate, inclusiv a bolilor cardiovasculare, a bolilor neurodegenerative legate de vârstă și a cancerelor.

Mai mult, acești compuși prezintă activități antimicrobiene, antiinflamatorii, antiaterogenice, antitrombotice, antialergenice și vasodilatatoare, potrivit news-medical.net.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel