Spre deosebire de alte ciuperci, ciuperca chaga este tare şi lemnoasă şi arată ca o bucată de cărbune crăptat. Are o formă neregulată, cu diametrul între 5 și 40 de centimetri și o grosime de 10-15 centimetri.
Culoarea neagră a ciupercii se datorează concentraţiei de melanină, acelaşi pigment care dă culoare pielii.
Chaga se formează pe scoarţa mesteacănului ca rezultat al infecției copacului cu ciuperca parazită Inonotus obliquus. Sporii ciupercii germinează doar dacă rămân pe porțiunile de scoarță deteriorată.
Folosirea ciupercii chaga este menționată în farmacia populară rusească, încă din secolul al XVI-lea, ca tratament împotriva tumorilor maligne, fără efecte adverse. Ciuperca se găseşte în nordul Asiei, în Canada, Norvegia, nordul şi sudul Europei.
În urma cercetărilor și studiilor ulterioare a rezultat că în compoziția ciupercii se găsesc acizi organici, alcaloizi, acid folic și minerale (calciu, potasiu, magneziu, fier). Prezența acestor substanțe determină ca ciuperca să aibă efecte biostimulatoare asupra sistemului nervos central, stimulând metabolismul și crescând rezistența organismului la boli.
Chaga este un excelent tonic, antioxidant, imunostimulator, anti-inflamator, antiseptic, anestezic, laxativ.
Chaga este bogată în antioxidanţi naturali, fenoli antiinflamatori şi conţine compuşi de betulină şi acid betulinic, derivaţi direct din arborii de mesteacăn. Atât betulina cât şi acidul betulinic au efecte antitumorale. În plus, betulina joacă un rol important în contolarea afecţiunilor metabolice precum obezitatea şi sindromul metabolic.
Un alt beneficiu surprinzător al ciupercii este combaterea psorizisului. În cadrul unui studiu din Rusia, pacienţii cu psoriazis care au folosit chaga, s-au vindecat.
Ciuperca chaga poate fi recoltată în orice anotimp al anului, însă de preferat ar fi iarna sau primăvara, folosind un cuțit pentru desprinderea de pe trunchiul copacului. Partea spongioasă, mai deschisă la culoare, se înlătură. Nu culegeți ciupercile din partea de jos a copacului, pentru că acelea au efecte mult mai slabe. Ciuperca se poate folosi atât proaspătă, cât și uscată. Pentru conservare, se taie fâșii de câte cinci centimetri și se pun la uscat, într-un loc bine aerisit, ferit de lumina soarelui.
Produse din changa se pot găsi şi la farmaciile naturiste.