Sari la conținut

Ciulinul de lapte, efecte terapeutice minunate. Iată ce boli tratează!

ciulin
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Ceai de ciulin

Ciulinul de lapte, efecte terapeutice minunate. Iată ce boli tratează!

Deși este considerată doar o buruiană, ciulinul, denumit popular scaiete, scai, spin, armurai, schin, cucuruzul măgarului, ghimpan, mărăcine, a fost folosit de sute de ani ca un mod natural, de a trata bolile hepatice și ale vezicii biliare. Dar face într-adevăr bine pentru dvs. și poate vă poate ajuta ficatul?

Silimarina este un flavonoid extras din ciulinul de lapte Silybum marianum. Silimarina s-a dovedit a poseda diverse proprietăți farmacologice precum activități hepatoprotectoare, antioxidante, antiinflamatorii, anticancerigene și cardioprotectoare.

Se numește uneori silimarină, care este de fapt una dintre componentele principale ale semințelor plantei. Termenii „ciulinul de lapte” și „silimarina” sunt adesea folosiți în mod gresit desemnând planta sau substanța, chiar dacă nu sunt exact același lucru.

Fitoterapeuții susțin că ciulinul de lapte este “un medic specialist” în afecțiunile ficatului. Potrivit acestora, tratamentul cu această plantă protejează celulele hepatice, blocând absorbția de toxine în organism. Mai mult decât atât, administrarea plantei îmbunătățește simțitor funcția hepatică în cazul unor boli ale ficatului sau sprijină organismul în prevenirea apariției acestora, arată cercetările.

Ciulinul de lapte, efecte terapeutice minunate. Iată ce boli tratează!

De fapt, specialiştii cred că ciulinul de lapte ascunde multe alte virtuţi terapeutice. Studiile efectuate pe animale demonstrează că investigaţiile trebuie continuate, deoarece planta are şi efecte anticancerigene.

Hepatoprotector puternic

Ciulinul de lapte ajută la refacerea celulelor hepatice prin eliminarea din corp a toxinelor care trec prin ficat. Aici sunt filtrate, neutralizate și distruse. Suplimentele organice cu semințe din plantă sunt folosite pentru a îmbunătăți starea în următoarele boli: diverse hepatite; boală alcoolică a ficatului; boală hepatică grasă nealcoolică; ciroză; crab.

În afară de asta, silimarina (ingredientul activ din ciulinul de lapte) s-a dovedit a fi eficient în otrăvirea cu muscari, care provoacă insuficiență hepatică acută. Oamenii de știință presupun că silimarina reduce inflamația și deteriorarea ficatului datorită proprietăților sale antioxidante.

Încetinește îmbătrânirea creierului

Având în vedere puternicele proprietăți antiinflamatoare și antioxidante ale silimarinei, oamenii de știință cred că poate proteja creierul de stres și îmbătrânire. Acest lucru a fost deja dovedit în experimentele pe animale.

Suplimentele cu silimarină încetinesc scăderea capacității mentale cauzate de vârstă – la șobolani, de exemplu. De asemenea, reduc simptomele bolii Alzheimer la șoarecii de laborator. Studiile efectuate la pacienții cu Alzheimer au confirmat posibilitatea utilizării ciulinului de lapte în tratamentul acestei boli.

Scade colesterolul

Nivelurile crescute de colesterol contribuie la formarea plăcilor aterosclerotice pe pereții vaselor de sânge, care pot provoca blocarea vaselor de sânge și chiar tromboză. Se știe că și colesterolul este produs în ficat. Ciulinul de lapte, având un efect pozitiv asupra activității acestui organ, controlează producția de colesterol „rău”, menținând astfel sănătatea inimii, purifică sângele și protejează împotriva posibilului stres oxidativ.

Proprietăți și aplicații ale ciulinului de lapte

Întărește oasele

Studiile experimentale efectuate într-o eprubetă și la animale au arătat că silimarina stimulează mineralizarea osoasă și previne scăderea densității osoase. Se crede că ciulinul de lapte poate fi utilizat cu succes în prevenirea osteoporozei la femeile aflate în postmenopauză.

Normalizează nivelul zahărului din sânge la diabetici

Compușii din plante din ciulinul de lapte acționează similar cu unele medicamente antidiabetice, contribuind la îmbunătățirea sensibilității la insulină și la scăderea nivelului de zahăr din sânge. În plus, proprietățile antioxidante și antiinflamatorii ale silimarinei pot reduce riscul apariției complicațiilor diabetice – cum ar fi bolile renale.

Cercetătorii americani au descoperit un efect pozitiv al silimarinei la diabetici. Un aport de patru luni de extract a îmbunătățit semnificativ nivelul de glucoză și insulină, comparativ cu pacienții care au luat placebo. Consumul regulat de silimarină asigură o reducere semnificativă a zahărului din sânge și a hemoglobinei glicata, un indicator important pentru controlul diabetului.

Ajută la scăderea acneei

Probabil, unul dintre rolurile principale în formarea coșurilor îl joacă stresul oxidativ – deteriorarea celulelor pielii de către radicalii liberi. Având în vedere că ciulinul are proprietăți antioxidante, utilizarea sa poate atenua acneea.

Acest lucru a fost confirmat de practică. Un studiu a constatat că persoanele care au luat zilnic 210 mg de silimarină timp de 8 săptămâni au avut o reducere de 53% a coșurilor.

Efect protector asupra pielii

Ciulinul de lapte a redus semnele vizibile ale îmbătrânirii. Utilizarea suplimentelor cu această plantă este o modalitate ușoară de a îmbunătăți starea pielii, de a scăpa de petele întunecate, de a reduce ridurile și de a preveni dezvoltarea cancerului de piele, potrivit Rador.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel