Din cuprinsul articolului
Îți plac uleiurile esențiale și te bucuri de miresmele lor extraordinare? Știai însă că aceste uleiuri nu înseamnă doar un miros plăcut, ci te pot scapă de anumite probleme, cum ar fi stres? Ei bine, există uleiuri esențiale pe care terapeuții și nu numai le folosesc pentru a reduce stresul sau pentru a-l elimina complet.
Să vedem, mai întâi, ce este stresul. Îl întâlnim acum mereu și peste tot. Unii oameni înțeleg că este presiunea timpului și sarcinile care trebuie îndeplinite, alții experimentează stresul în contactele interpersonale. De fapt, fiecare persoana percepe stresul în modul său. Tipurile de stres sunt mai mult de natură psihologică: muncă, relații, conflicte, cerințe personale și ale altora, stimuli constanți, presiune socială … Cu toate acestea, corpul nostru reacționează în două feluri: luptă sau fuge. Deoarece acest lucru nu este adesea posibil în viața de zi cu zi, ne forțăm corpul să îndure stres. Dacă acest lucru se întâmplă iar și iar, pe o perioadă mai lungă de timp ne poate îmbolnăvi și fizic, și mental.
Ce putem face atunci când suntem stresați?
Evitarea surselor de stres este o soluție excelentă pe termen lung, dar avem nevoie și de mici trucuri în viața de zi cu zi pentru a ne relaxa. Muzică, apă (are un efect relaxant asupra sistemului nervos parasimpatic), hobby-uri, plimbări scurte afară și, nu în ultimul rând, uleiurile esențiale pot fi surse excelente pentru a ne scapă de stres.
Uleiurile esențiale sunt esențe de plante concertate care se obțin din plante folosind diverse metode, cum ar fi distilarea cu abur, extracția hexanului sau presarea la rece a cojii fructelor. S-au dovedit a fi extrem de eficiente și au întotdeauna atât efecte fiziologice, cât și psihologice asupra noastră.
Unele uleiuri esențiale sunt deosebit de bune pentru ameliorarea stresului. Așa că citeste mai mult despreuleiuri esentiale care te scapă de stres.
Uleiuri esențiale pentru stres
Primul ulei esențial la care ne gândim când auzim cuvântul “relaxare” este lavanda. Aceasta conține în principal esteri foarte relaxanți și calmanți, cum ar fi acetat de linalil și alcooli monoterpenici care îngrijesc pielea, cum ar fi linalool. Uleiul de lavandă este unul dintre cele mai bine cercetate uleiuri esențiale și este probabil cel mai versatil pentru stres, neliniște, anxietate, stări depresive, insomnie, arsuri, arsuri solare, abraziuni, zgârieturi, inflamații, mușcături de insecte, repelent de insecte, ciuperci, bacterii, viruși, probleme de piele de tot felul, dureri, dureri de cap, dureri musculare, infecții, răceli. Peste tot ne ajută lavandă. Parfumul se armonizează foarte bine cu toate celelalte parfumuri și chiar reduce efectul iritant al altor uleiuri din amestecuri!
Mușcata trandafir (Pelargonium graveolens / asperum / roseum) este o specie din genul pelargonium parfumat, care la rândul său aparține familiei cranesbill. Spre deosebire de pelargoniile ornamentale care pot fi văzute pe multe balcoane, mușcata trandafir are doar flori foarte mici. Frunzele miros foarte intens (a trandafiri). Uleiul esențial de mușcată trandafir este descris ca fiind foarte bun pentru piele și aduce echilibru psihologic. În combinație cu uleiul de lavandă, rezultatul este un amestec armonios de mirosuri care ajută la durere, stres și griji. Din aceiași categorie face parte și citronella, care are și capacitatea de a fi un bun repelent. Principalele ingrediente ale acestor tipuri de mușcate sunt citronelolul și geraniolul, doi așa-numiți monoterpenoli, care reglează puternic producția de hormoni ai stresului. Esterii precum acetat de geranil au un efect holistic calmant și relaxant. Celelalte ingrediente contribuie, de asemenea, la un efect de armonizare și echilibrare a uleiului.
Uleiurile esențiale din citrice au un efect revigorant și aduc bună dispoziție. Sunt foarte asemănătoare în ceea ce privește ingredientele lor. Bergamota este o excepție și un ulei esențial de citrice foarte special. Se mai numește și antidepresiv sativum în aromaterapie. Aproximativ jumătate din acesta constă din esteri foarte relaxanți. Alte uleiuri citrice, pe de altă parte, conțin în principal monoterpene, cum ar fi limonenul. Uleiul de bergamotă, prin urmare, nu miroase la fel de proaspăt, ci mai degrabă un pic mai picant. Uneori este denumită „lavanda uleiurilor citrice” datorită ingredientelor sale și a efectului său calmant. De asemenea, are o durată de valabilitate semnificativ mai mare decât alte uleiuri citrice (aproximativ 3 ani). Cu toate acestea, în ciuda efectului său prietenos cu pielea, nu trebuie utilizat pe o suprafață mare dacă stai la soare, deoarece furocumarinele pe care le conține reacționează cu razele UV și pot deteriora pielea (această se numește fototoxicitate). Totuși, este un ulei esențial minunat, relevant din punct de vedere psihologic, ce nu ar trebui să-ți lipsească dacă te confrunți cu stresul!
Frunzele și ramurile arborelui de mandarină (Citrus reticulata) sunt descrise ca deosebit de calmante. Deoarece uleiul nu este făcut din fruct, miroase complet diferit de acesta. Jumătate din mandarina petitgrain este formată din esterul aromatic de metil antranilat, ceea ce îl face atât de special. Mirosul amintește de citricele necoapte cu o notă erbacee, proaspătă și totuși acră. Efectul calmant asupra sistemului nervos este impresionant: ingredientele duc la eliberarea serotoninei, un neurotransmițător care este responsabil pentru multe funcții ale corpului nostru precum percepție, somn, durere, poftă de mâncare, hormoni. Acest lucru ne oferă și sentimentul de seninătate, pace interioară și mulțumire. Mandarina Petitgrain este un adevărat agent anti-stres printre uleiurile esențiale!
Închidem acum seria de uleiuri esențiale care ameliorează stresul cu iasomia (Jasminum grandiflorum). Florile proaspete degajă un parfum dulce, misterios și seducător, care este foarte greu de captat. Parfumul real de iasomie are un puternic efect psihologic, calmant. El pătrunde adânc, ajută la intrarea în contact cu propriile nevoi spirituale. În plus, ar trebui să aibă un puternic efect de ameliorare a stresului. Însă, o doză prea mare poate duce la opus și poate provoca neliniște și disconfort, inclusiv dureri de cap. Prin urmare, folosește-l întotdeauna cu cumpătare.