Cistita este o afecțiune frecvent întâlnită la femei. Disuria reprezintă principalul simptom al cistitelor.
Este important ca atunci când simți că ceva nu este în regulă, când ai durere la urinare să mergi la medicul specialist nefrolog pentru investigații. Disuria se vindecă destul de repede, dar foarte important este prevenirea ei.
Disuria este denumirea medicală pentru durere sau disconfort resimțit la urinare. Practic, disuria este cel mai des cauzată de infecțiile bacteriene ale tractului urinar. Diagnosticul este stabilit de medicul nefrolog, iar cu tratament adecvat disuria se vindecă repede fără să lase urmări în organism.
De asemenea, specialiștii susțin că disuria este un simptom al cistitelor, afecțiune des întâlnită la femeile cu vârstă cuprinsă între 20 și 50 de ani. Datele statistice arată că peste 30% dintre femei au disurie anual. Și bărbații pot să aibă această probleme, în cazul loc cauza fiind ori prostata mărită ori existența unei infecții.
Medicii susțin că dacă durerea este localizată în interiorul organismului, disuria este provocată fie de o cistită, fie de o uretrită. Însă atunci când femeia resimte durere numai la urinare, este foarte posibil ca principala cauză să fie o infecție vaginală.
Principalele cauze ale disuriei sunt:
- infecțiile urinare, cistita, uretrita,
- anumite boli cu transmitere sexuală,
- herpesul genital,
- pietrele la rinichi,
- pielonefrita
Care sunt simptomele disuriei:
- Apare o senzație de urinare frecventă,
- Durere la micțiune,
- Prezența sângelui în urină,
- Durere localizată în partea inferioară a abdomenului, lângă vezică,
- Urina este tulbure dacă cauza este cistita,
- Durere în partea superioară a abdomenului, greață și vărsături, urinare frecventă dacă cauza disuriei este pielonefrita,
- Senzația de durere și prezența unei secreții vaginale sau a unui miros specific dacă cauza este vaginita
Diagnosticul este stabilit de medicul nefrolog. Acesta va face anumite investigații și analize. De exemplu, va solicita urocultura dacă presupune că la bază este o infecție a tractului urinar. Însă în cazul pacientelor care au secreții anormale va face alte analize pe care le va trimite la laborator. Atunci când testele de la laborator nu arată nicio infecție, se va trece la examinarea radiologică a rinichilor, se va face și o ecografia a acestora sau chiar un CT sau un RMN.
Disuria se vindecă ușor
În funcție de cauza care a produs disuria medicul va prescrie tratamentul. Acesta poate să fie alcătuit fie din antibiotic, în cazul infecțiilor, fie din analgezice pentru ameliorarea simptomelor. Mai exact, disuria cauzată de cistită și pielonefrită va fi tratată cu antibiotic. Și în cazul uretritei se va prescrie antibiotic.
Disuria se vindecă destul de repede, dar foarte important este prevenirea acesteia. Mai exact, pentru a preveni disuria cauzată de cistită sau pielonefrită este indicat să bei cât mai multă apă. De asemenea, igiena intimă la femei este extrem de importantă. Iar pentru a preveni disuria provocată de bolile cu transmitere sexuală, trebuie folosit prezervativul între parteneri, mai ales dacă partenerul nu este constant.