Din cuprinsul articolului
Când vobim de simptome de ciroză, acestea sunt evident, de cele mai multe ori abia când boala a avansat. Există mai multe tipuri de semne care pot anunța o problemă gravă a ficatului, printre care și cele care apar pe piele.
Ciroza este o boala a ficatului reprezentata de modificarea arhitecturii hepatice prin inlocuirea acesteia cu tesut fibros nefunctional (tesut cicatriceal). Ciroza reprezinta stadiul final de evolutie al bolilor hepatice care determina inflamatie si distructie a hepatocitelor, fiind favorizata de consumul cronic de alcool, steatoza hepatica si infectiile cronice cu VHC si VHB.
Palmele roşii pe margini, cu o uşoară nuanţă violet, pot atrage atenţia asupra unor boli ale ficatului- ciroză hepatică, ficat gras etc.
„Inflamarea progresivă a ficatului începe să afecteze funcţia acestuia, astfel că nu mai poate metaboliza hormonii care circulă prin sânge (în special estrogeni). Hormonii se acumulează în exces în sânge, iar vasele de sânge se dilată şi devin mai vizibile”, este explicaţia medicului Aurelia Constantin, medic internist.
Ciroza hepatica poate evolua asimptomatic pentru perioade de timp indelungat, manifestarile clinice ale persoanelor cu ciroza devenind suparatoare in cazul modificarilor patologice extinse. Tabloul clinic al pacientilor cu ciroza hepatica este alcatuit in mod frecvent de o serie de simptome si manifestari reprezentate de:
Complicatiile care pot surveni in evolutia cirozei hepatice sunt reprezentate de splenomegalie datorata sechestrarii leucocitelor si trombocitelor la nivelul splinei, infectii-mai ales peritonita intalnita la pacientii cu ascita, malnutritie, fracturi osoase si cancer hepatic.
Sindromul hepatopulmonar se datoreaza dilatarii vascularizatiei pulmonare care favorizeaza hipoxie tisulara si dificultate respiratorie in timp ce sindromul hepatorenal reprezinta o alta complicatie a cirozei hepatice secundara hipertensiunii portale care evolueaza in mod frecvent catre insuficienta renala acuta. Aceste complicatii extrahepatice intalnite in evolutia cronica a cirozei alcatuiesc tabloul clinic al pacientilor cu multiple shock organ failure MSOF cu prognostic nefavorabil, in cazul carora functia hepatica este grav afectata.
Diagnosticul cirozei hepatice este suspicionat in prezenta semnelor si simptomelor specifice acestei afectiuni decelate de catre medicul specialist in timpul examenului clinic al pacientului si este confirmat prin intermediul investigatiilor paraclinice si imagistice reprezentate de catre:
Punctia biopsie hepatica metoda invaziva de confirmare a diagnosticului de ciroza hepatica si de evaluarea a gravitatii si extinderii fibrozei;
Fibroscan (elastografie tranzitorie), acoustic radiation force impulse ARFI- metode neinvazive de diagnostic si de evaluare a gradului de fibroza hepatica;
Metode imagistice reprezentate de catre ecografie, computer tomograf si rezonanta magnetica nucleara.
Analizele de sange sunt recomandate pentru evaluarea si monitorizarea functiei hepatice si a diferitor organe afectate secundar in cadrul cirozei hepatice: enzime hepatice (TGO, TGP, GGT), bilirubina serica cu fractiunile sale, creatinina serica, serologie pentru hepatita B si C, coagulograma, hemoleucograma, electroforeza proteinelor serice, determinarea albuminei serice, testul Fibromax.
Determinarea de ceruloplasmina (boala Wilson) a anticorpilor anti mitocondriali (ciroza biliara primitiva) si alfa1 antitripsina reprezinta investigatii de laborator au in stabilirea diagnosticului etiologic al cirozei hepatice.
Imagistica medicala utilizata pentru diagnosticarea complicatiilor cirozei hepatice este reprezentata de catre colangiopancreatografia endoscopica retrograda pentru determinarea afectarii ductelor biliare si endoscopia digestiva superioara care evidentiaza dilatatiile varicoase la nivel faringian, cauza principala a hematemezei la cirotici.
Tratamentul cirozei hepatice are ca obiectiv reducerea simptomatologiei pacientului, a progresiei leziunilor hepatice si prevenirea complicatiilor prin adresarea cauzelor care determina aparitia afectiunii si este reprezentat de catre:
Bolile genetice care favorizeaza aparitia cirozei hepatice asa cum este deficitul congenital de alfa 1 antitripsina, boala Wilson si hemocromatoza nu pot fi vindecate insa beneficiaza de tratamente specifice pentru reducerea simptomatologiei datorate edemelor periferice, infectiilor si acumularilor de fier si cupru in organism.
Protocolul de tratament al pacientilor cu ciroza hepatica poate include:
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…