O nouă procedură medicală – circumcizia fără bisturiu – a fost aprobată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Circumcizia PrePex este realizată cu ajutorul unei benzi elastice, care întrerupe alimentarea cu sânge a prepuţului până când acesta se necrozează şi cade sau poate fi îndepărtat fără nicio durere.
Medicii şi cercetătorii îşi pun mari speranţe în această metodă, considerând că ea ar putea fi folosită pentru a reduce incidenţa infecţiilor cu HIV în Africa.
Circ MedTech, organizaţia care a creat PrePex, afirmă că în lume au murit deja de SIDA 25 de milioane de oameni, şi că în fiecare an se înregistrează 2 milioane de noi cazuri de infectare cu HIV.
În 2007, un raport al OMS arăta că, prin circumciderea bărbaţilor în regiunile cu risc mare de infecţie din Africa, riscul contaminării bărbaţilor heterosexuali cu HIV se reduce cu 60%.
Prepuţul constituie principala poartă de intrare în organism a virusului HIV, în timpul actului sexual dintre un bărbat neinfectat şi o persoană infectată cu HIV. Unul dintre motive este că suprafaţa internă a prepuţului conţine un număr mare de celule imunitare (cum sunt celulele T) care constituie ţinta virusului HIV. De asemenea, epiderma de la acest nivel are o cantitate mai mică de keratină, o proteină a pielii care are efect protector.
Se crede că circumcizia reduce şi riscul apariţiei ulcerelor genitale (leziuni determinate de alte boli cu transmitere sexuală), care favorizează infecţia cu HIV, deoarece prin aceste leziuni virusul pătrunde cu mai mare uşurinţă în organism.
Metoda PrePex nu necesită anestezie generală şi are, după cum afirmă specailiştii, numeroase avantaje faţă de circumcizia „clasică”, prin metode chirurgicale.
Între altele, nu necesită condiţii sterile, necesare în cazul metodei chirugicale, dar greu de realizat în multe părţi ale Africii sub-sahariene, unde infecţia cu HIV este cea mai răspândită. Nu implică ace, copci sau suturi şi nici pierderi de sânge, iar pacienţii se pot întoarce imediat la ocupaţiile obişnuite.
Circumcizia prin această metodă durează doar 4 minute şi poate fi realizată de doi asistenţi medicali, după o instruire de scurtă durată.
De asemenea, este mai ieftină, iar materialele necesare sunt uşor de transportat.
În anul 2011, UNAIDS, Guvernul Statelor Unite ale Americii, OMS, Banca Mondială şi Fundaţia Bill & Melinda Gates au lansat un plan de acţiune pentru realizarea a 20 milioane de circumcizii (voluntare) până în 2015. Se consideră că astfel ar fi salvate 3,4 milioane de vieţi omeneşti şi ar fi economisite 16,5 miliarde USD din cheltuielile medicale, pe termen lung.
Circ MedTech consideră că PrePex oferă o modalitate sigură şi simplă de a atinge acest obiectiv.