Ciocolata neagră și proprietățile sale uimitoare asupra sănătății. Nutriționist: „Ciocolata este mai degrabă medicament, decât aliment!”

Ciocolata neagră, cu un conținut de minim 70% cacao, poate avea beneficii nebănuite asupra sănătății, susține un expert în nutriție. Aceasta este bogată în antioxidanți și o multitudine de alte substanțe miraculoase pentru organism, fiind esențială pentru combaterea multor afecțiuni. Câtă ciocolată neagră ar trebui să consumi pentru a beneficia de efectele uimitoare?

Mihaela Bilic, medic nutriționist și expert în boli metabolice, susține că ciocolata neagră, cu un conținut de minim 70% cacao, este un superaliment. Aceasta este bogată în antioxidanți, polifenoli, minerale și alte substanțe esențiale, ceea ce o face să fie un adevărat medicament pentru organism.

Iată cum ar trebui să o consumi, potrivit medicului nutriționist, pentru a profita de toate efectele pozitive!

Din punct de vedere nutritiv boabele de cacao conţin 50-57% grăsimi (unt de cacao), 12%fibre şi 5-7% proteine. Din acest unt de cacao, amestecat cu pulbere de cacao, zahăr, vanilie, lapte şi alte mirodenii, ia naştere ciocolata?   Însă nu macronutrienţii dau valoare ciocolatei, ci oligoelementele precum minerale, amine cu efect euforizant şi alcaloizi cu efect stimulant.

Ciocolata neagră posedă o acţiune antioxidantă ieşită din comun datorită polifenolilor ce pot reprezenta 12-48% din greutatea bobului de cacao? Un singur pătrăţel de ciocolată neagră cu 70% cacao conţine de 2 ori mai mulţi polifenoli decât un pahar de vin roşu şi are un efect antioxidant identic cu o ceaşcă de ceai verde corect infuzat?? Iar când spui “antioxidant”, spui protecţie împotriva bolilor şi a îmbătrânirii (inclusiv cea cerebrală), scăderea riscului de cancer şi a incidenţei bolilor cardiovasculare?   Şi asta nu e tot!

Ciocolata are efecte psiho-stimulante şi tonifiante, datorită unui compus asemănător cafeinei, numit teobromina. Pe lângă ea, în bobul de cacao mai găsim: -cantităţi mari de minerale (magneziu, potasiu, fier, fosfor, crom), esenţiale pentru funcţionarea sistemului nervos. -fenilalanină şi feniletilamină, substanţe care ne fac să ne simţim “în al 9-lea cer”, cresc nivelul endorfinelor şi acţionează similar unui antidepresiv; -anantamida, un compus care stimulează receptorii cerebrali şi produce stare de bine, bucurie, plăcere extremă şi euforie.

Ciocolata are un efect paradoxal: induce o stare de bine, de linişte şi relaxare, dar în acelaşi timp trezeşte simţurile, are proprietăţi tonice şi dinamizante, adică este un afrodisiac?

Cu o porţie de 20g/zi de ciocolată cu minim 70% cacao putem asigura organismului un aport de substanţe esenţiale pentru starea lui de bine- câteva pătrăţele amărui care ne protejează organismul de tot ce e rău şi ne fac să vedem viaţa în roz?   P. S. Pentru cei care vor să ştie câte calorii are ciocolata, am să le spun că nu contează, la aşa o “doză” este mai degrabă medicament, decât aliment”, afirmă Mihaela Bilic, pe pagina sa de Facebook.

 

Recent Posts

Simptome ale demenței care apar în viața de zi cu zi. Mulți le ignoră până e prea târziu

Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…

9 minute ago

Predicția din 1995 a lui Bill Gates care s-a adeverit: de ce nimeni nu a luat-o în serios

În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…

39 de minute ago

Pacient cu cancer intestinal: ‘Am crezut că am un hemoroid’

Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…

o oră ago

Excelența în medicină, premiată la Gala Capital. Prof. Dr. Vladimir Ciurea, lider și vizionar în neurochirurgia pediatrică

Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…

o oră ago

Zodii care încheie un ciclu karmic greu, care a durat 16 ani. Intră într-o nouă eră a vieții lor

Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…

2 ore ago

Mare atenție! Boli netratate care pot duce la cancer: Trebuie obligatoriu să mergem la MEDIC

Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…

2 ore ago

Citeste si: