Categories: Stil de viaţă

Legătura dintre accident vascular cerebral și ciocolată. Ce se întâmplă cu creierul dacă mănânci săptămânal

Din cuprinsul articolului

Ciocolata și riscul de AVC. Un studiu suedez (început în 1997), efectuat pe un grup de 37.103 bărbaţi, timp de aproximativ 10 ani, a demonstrat că un consum moderat de ciocolată (62,9 grame/săptămână) reduce semnificativ riscul de accident vascular cerebral (AVC).

Erau bărbați cu vârste între 45 și 79 de ani, locuiau în orașe centrale ale Suediei, şi au fost rugați să dea informații detaliate cu privire la dieta și stilul lor de viață. Cercetătorii au evaluat consumul de ciocolată folosind un chestionar ce prevedea frecvența cu care se consumă un produs anume. Chestionarul includea 96 de tipuri diverse de băuturi și mâncăruri.

„Preparatele din cacao, care conțin flavonoide, s-au dovedit a avea un potențial rol în prevenirea bolilor cardiometabolice. Studii observaționale sau experimentale au sugerat influența pozitivă asupra sănătății umane a consumului de ciocolată, tocmai datorită acestor flavonoide. Sunt descrise efecte antioxidante, antihipertensive, antiinflamatorii, antiateromatoase și antitrombotice”, constată dr. Carmen Adella Sîrbu, medic primar neurolog

Ciocolata și riscul de AVC

După ajustările necesare (în funcție de factori precum vârsta, educația, fumatul, indicele corporal, activitatea fizică, administrarea de aspirină, istoricul de hipertensiune și prezența sau absența fibrilației atriale), consumul crescut de ciocolată s-a asociat cu un risc statistic considerabil scăzut de a face accident vascular cerebral.

Comparând un grup de bărbați ce consuma o cantitate mică de ciocolată cu un grup ce consuma ciocolată în cantitate mare, cei din urmă au obținut un risc redus cu 17% de a face accident vascular cerebral. Rezltatele au fost similare pentru infarct cerebral și AVC hemoragic. O limitare a studiului a fost răspunsul propriu la consumul de ciocolată și măsurarea într-un singur moment.

 

O altă limitare importantă a fost absența informațiilor privind tipul de ciocolată consumat. În consecință, orice legătură între ciocolata neagră  asociată anterior cu beneficiile pentru sănătate nu au mai putut fi examinate. Însă se știe că în general, în Suedia, 90% din ciocolata consumată este cea cu lapte, conținând aproximativ 30% ciocolată solidă.

Recent Posts

Vitamina pe care trebuie să o iei dacă suferi de varice

Venele varicoase sunt adesea una dintre cele mai frecvente afecțiuni la femei, mai mult decât…

4 minute ago

Nu este vorba de stres: semnificația spirituală a căderii părului

Nu este vorba de stres: semnificația spirituală a căderii părului. Calviția și căderea părului sunt…

24 de minute ago

Diagnostic crunt pentru un actor celebru. Anunț de ultimă oră venit din partea medicilor

Diagnostic crunt pentru un actor celebru. Vestea că un mare actor american are cancer a…

44 de minute ago

Faza lunii pe 5 noiembrie 2024: sfaturi importante

Faza lunii pe 5 noiembrie 2024. Sfaturi importante:  Pe 5 noiembrie 2024, Luna crește, a…

o oră ago

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult este indicat să slăbești într-o săptămână

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…

o oră ago

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

11 ore ago

Citeste si: