Geta Roman
Aproximativ zece la sută din europeni se vor îmbolnăvi de gripă și în acest an, atenționează experții Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile (ECDC). Anual, sute de mii de oameni din țările UE ajung în spital din cauza complicațiilor gripei, iar aproape 40.000 își pierd viața. Cu toate că nu se anunță tuplini gripale extrem de virulente, medicii recomandă vaccinarea prioritară pentru câteva categorii de persoane: vârstnici și copii cu boli cronice. „Însă și oamenii perfect sănătoși riscă să dezvolte complicații serioase, cum ar fi pneumonie, miocardită, encefalită”, atenționează Pasi Penttinen, șeful Programului Gripă și Boli Respiratorii din cadrul ECDC. Experții spun că e dificil de prognozat cum va evolua sezonul gripal din acest an.
O nouă tuplină de gripă aviară în China
„Fiecare an e diferit. De exemplu, anul trecut, în Europa, sezonul gripal a început mai devreme decât precedentul (2011-2012). E prematur să facem speculații despre cum va fi acest sezon gripal. Însă, în emisfera sudică, unde gripa circulă între lunile iunie-septembrie, sezonul gripal a fost unul tipic, cu același tulpini gripale care au circulat anul trecut în Europa”, vin explicațiile expertului ECDC. Doar în China autoritățile monitorizează o nouă tulpină de gripă aviară (A/H7N9) care s-ar putea transmite la om în acest sezon gripal, cu toate că ultimele cazuri au fost raportate acum câteva luni.
Un milion de vaccinări gratuite
Și în acest an, Ministerul Sănătății va asigura imunizare antigripală prin cabinetele medicilor de familie. „Ne-am propus să asigurăm 1 milion de doze de vaccin gripal pentru imunizarea persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire. Dintre acestea, 400 000 de doze vor fi produse de Institutul Cantacuzino”, ne-au declarat reprezentanții MS. Campania de vaccinare gratuită va începe după a doua jumătate a lunii octombrie- începutul lunii noiembrie. Vor fi imunizate, cu prioritate, persoanele peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii, cardiovasculare, metabolice, copii și bătrâni instituționalizați, personal medical, precum și gravide, conform recomandărilor OMS și ECDC.
Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…