Sari la conținut

Cine sunt românii nedreptățiți la pensie după recalculare. Anunțul ministrului Muncii

Simona Bucura-Oprecu
Sursă foto: Romania Tv
Ministrul Muncii, despre noua lege a pensiilor

Ministrul Muncii anunță cine sunt românii nedreptățiți la pensie după recalculare. Simona Bucura-Oprescu explică modalitatea prin care problema ar putea fi rezolvată.

Ministrul Muncii din România a recunoscut că este nevoie de o nouă recalculare a pensiilor pentru o parte din pensionari, în contextul în care o serie de venituri numite nepermanente nu sunt luate în considerare.

Mica recalculare pentru românii nedreptățiți la pensie, de la 1 septembrie

Astfel, pensionarii care s-au pensionat înainte de 2001 trebuie să aducă o serie de documente care să probeze că au avut sporuri, ore suplimentare sau diverși bani din premieri.  În acest sens, ei trebuie să obțină aceste adeverințe cu veniturile nepermanente de la firmelele la care au lucrat și să le ducă la Casa de Pensii, iar termenul este între 1 septembrie 2024 și 1 martie 2025.

În cazul în care nu reușesc să depună aceste documente, vor fi nedreptățiți deoarece iau pensie mai mică decât veniturile și contribuțiile avute.

Ministrul Muncii a anunțat o a doua recalculare pentru ca românii pensionați înainte de 2001 să poată depune documentele și că obțină o pensie corectă, relatează newsweek.ro.

„Avem două etape: prima etapă este de recalculare a tuturor pensiilor conform unei formule. Această recalculare se face din oficiu la 1 septembrie, dar pentru ceea ce are în sistem.

Vor primi pensionarii în august deciziile în care se recalculează toate pensiile după noua lege. Iar de la 1 septembrie vom avea doar pentru sporurile nepermanente mica recalculare. Dacă după 1 septembrie vor continua să aducă adeverințe, acestea vor fi luate în calcul, dar pensionarul își va primi banii din luna următoare”, a spus Simona Bucura-Oprescu.

Lista veniturilor și sporurilor luate în considerare la salariu pentru care trebuie depuse dovezi

  • formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale;
  • recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;
  • premiile anuale şi premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite;
  • al treisprezecelea salariu;
  • sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică şi care asigură perfecţionarea de specialitate a învăţătorilor şi educatorilor;
  • indemnizaţiile de muncă nenormată;
  • formele de retribuire pentru „orele suplimentare” realizate peste programul normal de lucru;
  • alte sporuri care nu au avut caracter permanent pentru care s-a datorat contribuția de
    asigurări sociale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel