Din cuprinsul articolului
Cine sunt cei 40 de mucenici sărbătoriți pe 9 martie? Ce este bine să faci în această zi de sărbătoare.
În fiecare an, pe 9 martie, creștinii ortodocși îi comemorează sărbătoarea celor 40 de Mucenici din Sevastia. Aceștia au fost martirizați în Capadocia în timpul domniei împăratului roman Licinius.
Acești soldați au fost torturați până la moarte, drept pedeapsă pentru refuzul lor de a se închina unor idoli păgâni. Curajul și dorința lor de a își păstra neștirbită credința creștină i-au transformat în sfinți martiri.
Cine sunt cei 40 de mucenici sărbătoriți pe 9 martie?
Cei 40 de soldați au fost martirizați în Capadochia, în timpul imparatului roman Licinius. Conducătorul lor miltar se numea Agricola, un aspru luptător împotriva creștinilor.
După ce a aflat că un grup de 40 de ostași din subordinea sa a refuzat să se închine idolilor, le-a ordonat să își lase credința. În numele celor 40 a raspuns Chirion, cel mai mare în grad dintre ei: ,,Cum am luptat și am biruit pe vrăjmasi, pentru împaratul pământesc, tot așa vom lupta și pentru Împăratul ceresc, împotriva vrajmașilor Lui”.
Neputând să îi convingă să renunțe la credința în Hristos, Agricola a ordonat ca cei 40 de tineri ostași sa fie obligați să intre dezbrăcați în lacul Sevastia, care era în acea perioadă a anului aproape înghețat. Unul dintre ei nu a rezistat și a ieșit din lac, dar, intrând în baia caldă cu care erau ademeniți cei din lac, a murit. Numărul mucenicilor s-a completat cu unul dintre cei care îi păzeau. Acesta, văzând tăria martirilor, s-a declarat și el creștin și a intrat în lac, alături de ceilalți. După ce au fost scoși din apă, martirilor li s-au sfărâmat gleznele, apoi au fost arși de vii.
Iar numele lor sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Iraclie, Smaragd, Evnoic, Valent, Vivian, Claudiu, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetie, Flavie, Acachie, Ecdichie, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Caius, Leontie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton şi Aglaie.
Iar moaştele lor, câte au rămas din foc, au fost înmormântate la Sevastia, apoi s-au împărţit în toată lumea creştină. O parte din ele se găseşte la Mănăstirea Antim din Bucureşti, ca şi la alte sfinte locaşuri din ţara noastră.
Ce este bine să faci în această zi de sărbătoare
Ziua Sfinților 40 de Mucenici este considerată de români una dintre cele mai populare sărbători ale primăverii, alături de sărbătoarea Paștelui.
Conform tradiției populare, oamenii cred că după Babe, urmează nouă zile călduroase și frumoase, pe care le numesc Zilele Moșilor. Mai blânzi decât Babele, Moșii durează până pe data de 17 martie.
În ziua de 9 martie, pentru a aduce o ofrandă celor 40 de soldați creștini din Sevastia, în casele creștinilor se pregătesc mucenici. În funcție de zona geografică, aceste „ofrande” poartă numele de măcenici, sfințișori sau bradoși.
- În Moldova, aceștia au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane, și sunt copți din aluat de cozonac, apoi unși cu miere și nucă.
- În Muntenia și în Dobrogea, se păstrează aceeași formă antropomorfică a cifrei 8, dar mucenicii sunt mai mici și sunt fierți în apă cu zahăr, cu scorțișoară și nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici.
Amintirea Sfinților 40 de mucenici a dat loc la anumite obiceiuri populare, constând în pregătirea unor produse alimentare din: făină de grâu- bobul de grâu zdrobit este simbolul morții, dulciuri- ele amintesc bucuria biruinței, și condimente, mai ales scorțișoară- simbol al suferințelor.
Pregătite sub formă de opturi, sugerând coroanele oferite martirilor, sau de pâinișoare scufundate într-o compoziție de aspectul apei înghețate, amintind lacul în care au murit ostașii credincioși, ele se consumă în familie și se împart la vecini.
- În unele regiuni ale țării există obiceiul conform căruia țăranii scot plugul la arat. Acesta reprezintă, în mod simbolic, începutul anului agricol.
- Dacă plouă în ziua Sfinților Mucenici, atunci va ploua și în ziua de Paști. Dacă tună de Mucenici, atunci vara va fi prielnică tuturor culturilor.