Din cuprinsul articolului
Un accident vascular cerebral este o urgență medicală în care creierul este afectat din cauza unei întreruperi a alimentării cu sânge. 4 din 10 persoane care mor de accident vascular cerebral ar fi putut fi salvate
Mortalitatea prin accident vascular cerebral va crește cu 50% de la 6,6 milioane în 2020 la 9,7 milioane în 2050, potrivit raportului Organizației Mondiale a AVC, publicat în The Lancet Neurology.
Acest lucru ne atrage atenția asupra unuia dintre cele mai grave boli și face imperativă cunoașterea factorilor de risc.
„Pentru fiecare 10 persoane care mor de accident vascular cerebral, patru ar fi putut fi salvate dacă tensiunea arterială le-ar fi fost reglată”, a spus OMS într-un raport. Raportul spune că două cincimi dintre decesele cauzate de accident vascular cerebral sunt legate de fumat în rândul celor sub 65 de ani.
Este important să cunoaștem simptomele și factorii de risc ai accidentului vascular cerebral pentru a preveni acest lucru. Semnele de avertizare ale unui accident vascular cerebral sunt amorțeală sau slăbiciune a feței, brațului sau piciorului.
În ceea ce privește factorii de risc, cel mai mare factor de risc pentru accident vascular cerebral este hipertensiunea (tensiunea arterială crescută). În timp, hipertensiunea arterială poate dăuna vaselor de sânge, crescând șansa de blocaje sau rupturi.
Alți factori de risc ai accidentului vascular cerebral:
Riscul de accident vascular cerebral poate fi crescut de mai multe tulburări de bază și afecțiuni medicale. Aceste tulburări au potențialul de a provoca cheaguri de sânge, care ar duce la un accident vascular cerebral ischemic, sau ar putea slăbi vasele de sânge, ceea ce ar duce la un accident vascular cerebral hemoragic.
Bolile de bază care pot duce la accident vascular cerebral sunt:
Prevenirea accidentului vascular cerebral este esențială și este posibilă printr-o combinație de stil de viață sănătos și îngrijire medicală proactivă. Cel mai important factor de risc pentru accident vascular cerebral este hipertensiunea arterială, astfel încât gestionarea și controlul acesteia ar trebui să fie un accent principal.
Exercițiile fizice regulate, o dietă echilibrată, plină de fructe, legume și cereale integrale poate fi de ajutor în menținerea unei greutăți sănătoase și în scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale.
Limitarea consumului de alcool, scăderea nivelului de stres și screening-ul și tratarea apneei în somn, dacă este necesar, sunt toate recomandate.
E important să bei multă apă, să fii conștient de istoricul medical al familiei tale și să obții ajutor imediat dacă te confrunți cu simptome de accident vascular cerebral.
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…