Sari la conținut

Cine poate obține gratuit vaccinul care previne cancerul de col uterin. Începe campania de vaccinare anti-HPV

Cine poate obține gratuit vaccinul care previne cancerul de col uterin. Primele 20.000 de doze de vaccin împotriva virusului HPV, cauza cancerului de col uterin, au ajuns deja la direcțiile de sănătate publică.

Luna aceasta, Ministerul Sănătății urmează să înceapă campania de vaccinare gratuită. Astfel că orice fată cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani care a solicitat în anii 2017 și 2018 vaccinarea la medicii de familie, inclusiv celor care au trecut de această vârstă, dacă au solicitat anterior vaccinul, se poate vaccina gratuit, potrivit Ministerului Sănătății.

Cancerul de col uterin este o boală care poate ucide şi prin ignoranţă, dar este și un tip de cancer care poate fi prevenit scutind astfel femeile de suferinţe fizice şi psihice imense. Vaccinarea, alături de screening poate reduce povara generată de cancerul de col uterin. Ministerul Sănătăţii are datoria de a proteja prin orice mijloace sănătatea publică”, spune ministrul Sănătății, Victor Costache.

Ministerul Sănătății face apel la părinți să solicite informații medicilor de familie și către medicii de familie să se informeze cu privire la vaccinarea antiHPV și să transmită aceste informații transparent și corect către părinți.

Cine poate obține gratuit vaccinul care previne cancerul de col uterin. Infecția cu virusul HPV este foarte frecventă, până la 80% din populația feminină activă sexual va fi expusă, la un moment dat, acestui virus. Infecția cu virusul HPV este responsabilă pentru apariția a 5 tipuri de cancer, dintre care 100% din cazurile de cancer de col uterin, 88% din totalul cazurilor de cancer anal, 70% din cazurile de cancer vaginal,  50% din cazurile de cancer penian și 43% din cazurile de cancer vulvar.

Virusul este transmis prin contact direct, fie că este vorba despre o tăietură în piele, leziune deschisă, prin contact intim, anal sau oral orice alt tip de contacte cu pielea din regiunea genitală. În cazuri foarte rare, infecția se poate transmite de la mamă la nou născut în timpul nașterii vaginale.

Virusul nu are un tratament curativ, singura metodă prin care poate fi evitat este vaccinarea.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel