Din cuprinsul articolului
În valurile anterioare, sistemul medical a fost supus unor presiuni incredibile. Astfel, pentru a evita acest lucru în valul 5, autoritățile au impelentat o serie de centre ce evaluare ambulatorie.
Aici, persoanele care au un test pozitiv și suferă de forme ușoare, medii, care nu au nevoie de spitalizare, pot primi îngrijire medicală de specialitate.
Cu toate acestea, trebuie să urmezi anumiți pași pentru a beneficia de serviciile oferite. Autoritățile subliniază că este obligatoriu, mai întâi, să confirmi testul online, în platforma CoronaForm.
Cum beneficiezi de serviciile centrelor de evaluare ambulatorie?
„Nu poţi să-ţi faci un test rapid şi să vii direct la Centrul de evaluare, ai nevoie de o confirmare printr-un test PCR sau un test de tip antigenic dar care să fie făcut într-un loc unde poţi să încarci la nivelul sistemului. Spun acest lucru pentru că dacă n-ai confirmare, n-ai cum să faci evaluarea. Nu mă refer la urgenţe, mă refer la cei care au forme uşoare, forme medii. O evaluare înseamnă computer tomograf pulmonar, înseamnă analize de sânge, înseamnă un timp destul de mare. La testare lucrurile ar trebui să fie destul de simple, pentru că ai testat, ai mers acasă şi primeşti rezultatul” a explicat Adrian Marinescu, director medical al Institutului Matei Balș, potrivit RRA.
Reporter: Totodată, doctorii recomandă în continuare purtarea corectă a măştii, spălarea mâinilor cu apă şi săpun sau igienizarea acestora cu dezinfectant, păstrarea distanţei fizice şi vaccinarea anti-COVID-19, care protejează împotriva formelor grave şi a decesului.
Perioada de armistițiu cu pandemia
Europa ar putea intra în curând într-o perioadă de armistițiu cu pandemia de COVID-19, crede directorul regional al Organizației Mondiale a Sănătății, Hans Kluge, însă doar dacă se continuă campaniile de vaccinare și este monitorizată apariția unor eventuale noi variante.
„Avem ocazia unică să preluăm controlul asupra transmisiei coronavirusului. În acest context, nemaiîntâlnit de la începutul pandemiei, am putea intra într-o perioadă mai lungă de liniște și de protejare a populației chiar în fața unor tulpini mai periculoase și a unei recrudescențe a numărului de cazuri.
Această perioadă trebuie privită ca o încetare a focului care ne-ar putea aduce o pace durabilă, cu anumite condiții însă: să consolidăm și să păstrăm imunitatea prin continuarea campaniilor de vaccinare și de administrare a dozelor booster, să promovăm un comportament individual responsabil şi să intensificăm supravegherea necesară pentru a descoperi la timpul noile variante” a explcat Hans Kluge.