Din cuprinsul articolului
Şeful Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu, dă asigurări că există fondurile necesare pentru recalcularea pensiilor, care va fi pusă în aplicare de la 1 septembrie 2024.
Astfel, de la această dată, 3.500.000 de pensii vor crește cu procente semnificative, potrivit noilor calcule de la Ministerul Muncii și de la Casa de Pensii.
Va avea loc o nouă ”mică recalculare”
Daniel Baciu a anunțat că, după procesul de recalculare care este aproape de final, va avea loc o nouă ”mică recalculare”, de care vor beneficia doar românii care au avut, de-a lungul timpului, sporuri sau venituri nepermanente.
”Este o noutate în plus, care vine prin Legea 360, există un termen de șase luni în care pensionarii trebuie să vină să își depună acele documente, vorbim de acele adeverințe cu sporuri care, pe actuala legislație, nu fac parte din baza de calcul a pensiei.
Noi am considerat, ca o noutate, că dacă asupra acestor sporuri s-a achitat contribuție de asigurări sociale, ele trebuie, respectând, de fapt, principiul contributivității, să fie luate în calcul. Vorbim, în principal, despre acordul global. Aceasta era o formă de remunerare, înainte de Revoluție. Vorbim de prime, premii, și orice alt spor la care s-a contribuit. Atenție, este foarte important, pentru care s-a achitat, de către angajator, acel CAS!
Este un termen de șase luni în care aceste adeverințe trebuie depuse, deci noi avem un termen de șase luni pentru a face mica recalculare, adică pe lângă această recalculare, pe formula de calcul, de care au parte absolut toți cei 5 milioane de pensionari, urmează mica recalculare, cu aceste adeverințe.
Vreau să fac aici o mențiune, nu toți pensionarii au lucrat cu aceste sporuri, numai pentru aceștia care au lucrat cu aceste sporuri urmează să facem a doua recalculare”, a explicat la Digi 24 şeful Casei Naționale de Pensii Publice.
Ce sporuri vor fi luate în calcul
Astfel, cea de-a doua recalculare ar urma să fie posibilă doar în cazul pensionarilor care atașează dosarelor de pensii adeverințele care să demonstreze faptul că au încasat venituri suplimentare față de salariu, și pot depune aceste documente pot fi depuse până la data de 1 septembrie.
Mai exact, sporurile care vor fi luate în calcul pentru această recalculare sunt cele încasate înainte de data de 1 aprilie 2001, care nu au fost evidențiate în carnetul de muncă.
Așadar, veniturile acestor pensionari ar urma să fie recalculate și în funcție de bonsurile pe care le încasau și nu erau luate în calcul până la acest moment, și nu au fost integrate nici in recalcularea care se desfășoară în acest moment, iar începând din anul 2025, conform planificărilor, cea de a doua recalculare a pensiilor ar urma să aducă seniorilor venituri mai mari.
Prima pensie recalculată va fi distribuită „în prima zi lucrătoare din luna septembrie. Atunci cei de la Poștă vor începe distribuția pensiilor în teritoriu. Cei care au card vor primi pensiile undeva în jurul datei de 11 ale lunii, cum se întâmplă lunar”, a afirmat Daniel Baciu, președintele Casei de Pensii.
El a asigurat că nimeni nu va avea de suferit financiar în urma recalculării. Principalul obiectiv este eliminarea inechităților existente.