Din cuprinsul articolului
Ministerul Muncii a anunţat noile reguli privind pensionarea anticipată, care se vor aplica de la 1 septembrie 2024. Astfel, noua lege a pensiilor stabilește că o anumită categorie va dispărea.
Una dintre principalele schimbări din noua lege a pensiilor se referă la tipurile de pensii care se vor acorda românilor. Astfel, mai multe schimbări vor fi implementare de la 1 septembrie 2024.
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat care vor fi noile reguli. În primul rând este vorba despre pensia anticipată fără penalizare.
De atfel, România s-a angajat prin PNRR că va renunța la posibilitățile de pensionare anticipată și nu va mai încuraja acest lucru.
În momentul de față, pensia anticipată fără penalizări poate fi obținută cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare. Condiția este să se fi realizat un stagiu de cotizare cu minimum opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare.
În schimb, pensia anticipată cu penalizări se poate obține tot cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare.Este necesară doar realizarea stagiului complet de cotizare. Aici se încadrează și cei care depășesc stagiul complet cu până la opt ani.
Diferența între cele două constă în faptul că pensia fără penalizări necesită o vechime în muncă mai mare decât pentru pensia cu penalizări.
Ea spus și că persoanele care lucrează în condiții speciale vor beneficia în continuare de beneficii la pensie. Potrivit ministrului, acest lucru va duce la o medie foarte scăzută a vârstei de pensionare în sistemul public de pensii în România.
„Noua lege a pensiilor reprezintă o reușită a Guvernului. Am făcut o nouă platformă pentru a face bani pentru tine, în cazul în care puteți face bani mari!
Inclusiv în ceea ce privește condițiile speciale şi deosebite de muncă, fiindcă România prin PNRR s-a angajat că va renunța la posibilitățile de pensionare anticipată, că nu vom mai încuraja pensionarea anticipată, care ducea la o medie foarte scăzută a vârstei de pensionare în sistemul public de pensii în România.
Şi în noua lege menținem condițiile speciale şi deosebite de muncă până în 2035, dând posibilitatea angajatorilor să normalizeze aceste condiții, adică prin retehnologizare locul de muncă respectiv condițiile de muncă de la acel loc de muncă să nu mai reprezinte pericol pentru sănătatea şi securitatea angajatului şi angajatorii au la dispoziție 12 ani, până în 2035, astfel încât să aibă timpul necesar pentru normalizare”, a declarat Simona Bucura Oprescu la România TV.
Concret, articolul 59 din Legea 359/2023 prevede că, „la acordarea pensiei anticipate, reducerea vârstei standard de pensionare prevăzute la art. 58 alin. (1) (reducere cu 5 ani a vârstei standard de pensionare – n. red.) nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de prezenta lege sau de alte acte normative”.
Acest articol înseamnă că angajații care locuiesc în zone poluate, care de-a lungul ultimilor ani au fost menționați în diferite acte normative ca beneficiind de o reducere a vârstei de pensionare cu 2 ani, dacă au locuit cel puțin 30 de ani în zona poluate; sau angajații care au muncit în condiții deosebite de muncă, inclusiv mineri sau piloți de avioane, care și ei beneficiază de reducerea vârstei de pensionare, nu se pot pensiona anticipat.
În plus, începând cu data de 1 septembrie 2024, pensia anticipată se penalizează, fiind stabilită prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare contributiv și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, conform tabelului de mai jos.
„Beneficiarul unei pensii anticipate poate opta pentru pensie de invaliditate în situația diminuării capacității de muncă”, se precizează în alin 2, art 60.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…