Sari la conținut

Cine nu ar trebuie să mănânce portocale? Pot fi extrem de periculoase pentru aceste persoane

Sursa foto: pixabay
Portocale

Odată cu venirea iernii, portocalele devin în mod tradițional unul dintre cele mai preferate fructe. Acestea sunt iubite pentru suculența lor, gustul aromat și cantitatea mare de vitamina C, care ajută la întărirea sistemului imunitar. Nu toată lumea beneficiază de portocale, iar în unele cazuri consumul lor ar trebui chiar exclus.

Cui nu este recomandat să mănânce portocale?

Dr. Natalia Balan enumeră care sunt persoanele care nu ar trebui să mănânce portocale. Acestea sunt:

  • persoanele cu boli gastrointestinale
  • care suferă de alergii
  • persoanele cu diabet
  • persoane cu aciditate crescută a organismului
  • persoanele cu dinți sensibili

Portocalele conțin mult acid, care poate irita mucoasa stomacului. Acest lucru este periculos pentru cei care suferă de gastrită, ulcer gastric sau reflux.

Fructele citrice, inclusiv portocalele, sunt alergeni puternici. Dacă sunteți predispus la reacții alergice, trebuie să fiți atent: sunt posibile erupții cutanate, mâncărimi sau chiar anafilaxie.

Deși portocalele au un indice glicemic relativ scăzut, consumul excesiv vă poate crește nivelul de zahăr din sânge datorită zaharurilor naturale din fructe.

Portocalele pot crește dezechilibrele acido-bazice, care pot duce la disconfort sau probleme de sănătate.

Acidul din portocale poate slăbi smalțul dinților, provocând durere și sensibilitate.

Cum să mănânci corect portocalele?

„Consumați-le cu moderație, nu mai mult de 1-2 fructe pe zi. Consumați portocalele împreună cu mesele principale și nu pe stomacul gol pentru a evita iritațiile stomacale. După ce le consumați, este recomandat să vă clătiți gura cu apă pentru a reduce efectul acidului asupra dinților”, spune specialistul.

„Dacă nu aveți contraindicații medicale, portocalele pot fi o sursă excelentă de vitamine și vă pot îmbunătăți starea de spirit în timpul sezonului rece. Cu toate acestea, este întotdeauna mai bine să vă ascultați corpul și să consultați un medic dacă este necesar”, conchide expertul.

Beneficiile portocalei

Datorită conținutului ridicat de fibre, portocalele ajută la reducerea nivelului așa-numitului colesterol „rău” din organism , adică lipoproteinele cu densitate scăzută. Pentru a obține efectul, este recomandat să mănânci doar un fruct mare pe zi.

Beneficii pentru sistemul imunitar . Vitamina C, din care citricele sunt bogate, ajută la neutralizarea radicalilor liberi, care sunt adesea cauza multor boli grave, inclusiv boli de inimă și cancer. Acidul ascorbic conținut în portocale poate distruge bacteriile dăunătoare și crește capacitatea organismului de a rezista la diverși viruși și infecții, iar acidul acetilsalicilic ajută la reducerea febrei. Portocalele, ca și alte citrice, sunt cea mai bună prevenire și protecție naturală împotriva bolilor de sezon.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel