Sari la conținut

Cine nu ar trebui să mănânce niciodată friptură de vită, potrivit medicilor

friptura
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
E bine să mănânci carne în fiecare zi?

Cine nu ar trebui să mănânce niciodată friptură de vită, potrivit medicilor. Din moment ce carnea roșie a fost atât de criticată în ultimii ani, s-ar putea să vă întrebați dacă este bună pentru sănătatea dumneavoastră generală.

Vestea bună este că, cu moderație, bucățile slabe de friptură sunt bune pentru tine, dar există oameni cu anumite afecțiuni care ar trebui să sară peste ele cu totul. Când majoritatea oamenilor mănâncă friptură, „corpul lor o descompune și folosește componentele în scopuri proprii, cum ar fi construirea mușchilor și producerea de sânge”.

Dr. Mike Bohl, director de conținut medical și educație la Ro ( companie de tehnologie medicală) și membru al consiliului nostru de experți medicală atrage atenția vă, din păcate, acesta nu este cazul pentru toată lumea.

„Din partea nu atât de benefică a lucrurilor, friptura este bogată în grăsimi saturate, iar consumul regulat de carne roșie a fost asociat cu colesterolul ridicat, bolile de inimă și cancer – în special cancer colorectal”.

Citiți mai departe pentru a afla dacă faceți parte dintre persoanele care nu ar trebui să mănânce niciodată friptură.

Evită friptura de vită dacă ai probleme de sănătate legate de intestin

Chiar dacă majoritatea alimentelor pot fi consumate cu moderație, friptura poate afecta persoanele care au un stomac sensibil. Acest lucru se datorează faptului că „problemele gastro-intestinale fac digestia cărnii roșii mai dificilă”, spune dr. Bohl.

Cantități mari de proteine ​​și alimente grase, cum ar fi friptura și carnea roșie, durează mult mai mult pentru a se goli din stomac. Potrivit Geelong Medical Group, primul semn că suferi de această problemă este balonarea intensă și disconfortul, care este rezultatul excesului de toxine care se adună în tractul digestiv.

Nu mânca friptură dacă ai o alergie la carne roșie

Consumul unei fripturi o dată la o lună nu va face niciun rău, dar trebuie evitată cu desăvârșire dacă ești alergic. Sindromul alfa-gal, descoperit abia în ultimii ani, este definit ca o alergie la produsele fabricate din mamifere, în special bucăți de carne roșie, relatează Clinica Mayo.

„Singurii oameni care ar trebui să evite cu totul să mănânce friptură sunt cei care au o reacție pe termen scurt la aceasta, cum ar fi cei care au o alergie”, explică dr. Bohl.

Deși este destul de rară, această alergie apare în cateva minute după ce ai luat o gură de friptură. Simptomele alergiei se manifestă sub formă de urticarie, mâncărime și/sau piele solzoasă (eczemă), nas care curge, dureri de cap, respirație șuierătoare sau dificultăți de respirație, dureri de stomac, diaree, greață sau vărsături și umflare în părți ale corpului, cum ar fi buzele, fata, limba si gatul.

Evită friptura de vită dacă ai diabet

Friptura și majoritatea cărnurilor roșii au grăsimi saturate mult mai mari, care pot acumula mai mult colesterol LDL (colesterol rău) în sânge și pot crește tensiunea arterială a organismului.

„Persoanele cu diabet au un risc crescut de boli de inimă, așa că evitarea fripturii ar preveni o creștere suplimentară a riscului lor”, explică dr. Cedrina Calder, un alt membru al consiliului nostru de experți medicali.

American Diabetes Associated recomandă ca aportul de grăsimi totale pentru o persoană cu diabet să nu depășească 20 de grame și o friptură medie de 250 grame conține aproximativ 19 grame de grăsimi saturate. Și având în vedere că probabilitatea de a avea hipertensiune arterială este dublată pentru o persoană cu diabet față de cineva fără, o cină mare de friptură ar trebui să fie în meniu cât mai puțin posibil, spre deloc.

Evită friptura dacă ai antecedente familiale de cancer colorectal

Consumul frecvent de friptură poate cauza o serie de probleme de sănătate, dar mai mult pentru persoanele care poartă anumite moșteniri genetice. Consumul de friptură și alte cărnuri roșii similare au fost asociate cu mai multe tipuri de cancer diferite, în special cu cancerul de colon.

„Dacă aveți un istoric familial puternic de cancer de colon, ar putea fi înțelept să evitați friptura”.

Există anumiți compuși în friptură și alte cărnuri roșii care provoacă daune „alchilante” și posibila formare a acestui cancer. Potrivit Harvard Health, persoanele care mănâncă 140 grame pe zi sau mai mult de friptură, își măresc riscul de a dezvolta cancer de colon cu 28%. 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel