Din cuprinsul articolului
Deşi este consumază de multe persoane, brânza este o sursă de grăsimi saturate și colesterol „rău”, atrag atenţia medicii nutriționişti, potrivit cărora acest aliment poate fi dăunător în unele boli.
Brânza este bogată în calorii şi conține grăsimi rele care pot afecta dezvoltarea bolilor cardiovasculare, în primul rând ateroscleroza, susţin specialiştii.
Poate agrava hipertensiunea arterială
De asemenea, nu este recomandată persoanelor cu colesterol ridicat și celor care suferă de boli de inimă din cauza faptului că are un conţinut mare de sare, al cărei consum în cantități mari poate dăuna sănătății mai ales prin creşterea riscului de agravare a hipertensiunii arteriale.
Se recomandă să consumați maximum 50 de grame pe zi – acest lucru este suficient pentru ca organismul să primească substanțele utile conținute în produs fără riscuri suplimentare pentru sănătate. Mai exact, brânza conține calciu, proteine, aminoacizi, vitamina B12.
Factorul dăunător al acestui produs lactat
Cercetătorii au descoperit că există o legătură strânsă între brânza maturată și hipertensiunea arterială, care este responsabilă de atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și multe apte probleme grave de sănătate.
Factorul principal dăunător al acestui produs lactat afectează dezvoltarea bolilor din cauza cantității mare de sare. De exemplu, brânza cheddar are multă sare.
Dr. Iana Furlet, medic endocrinolog, avertizează că brânza topită este unul dintre acele alimente pe care diabeticii nu ar trebui să le consume. Expertul îi sfătuiește pe diabetici să refuze brânza procesată, fiind un produs care este potențial dăunător pentru vasele de sânge și inimă. Cu această boală, ei sunt deosebit de vulnerabili.
Atenţie la brânzeturile procesate!
Potrivit medicului, brânzeturile procesate conțin doze mari de componente care sunt absolut nedorite pentru sistemul cardiovascular. „Aceste tipuri de brânzeturi conțin o cantitate uriașă de ulei de palmier sau de rapiță. În plus, ele conțin multe săruri: citrați, fosfați de sodiu și potasiu. În compoziția lor intră, de asemenea, coloranți, arome, conservanți și agenți de îngroșare”, adaugă Dr. Furlet.
Medicul a adăugat că acest produs este bogat în calorii, în condițiile în care este important ca diabeticii să controleze cantitatea de calorii consumate și greutatea lor. Pe lângă brânza topită, mezelurile și conservele nu ar trebui să fie prezente nici în dieta persoanelor cu diabet, relatează expertul.