După anunțul demisiei lui Klaus Iohannis, din 10 februarie 2025, noul președinte al României va fi potrivit Constituției României, șeful Senatului, Ilie Bolojan.
În cazul în care președintele Senatului nu poate asigura interimatul, atunci funcția ar urma să fie preluată de președintele Camerei Deputaților.
Klaus Iohannis a demisionat din funcția de președinte al României
Luni, 10 februarie, Klaus Iohannis și-a anunțat demisia, menționând că nu va mai fi președintele României începând cu data de 12 februarie 2025.
„Pentru a scuti cetățenii români de această criză, demisionez din funcția de președinte al României. Voi pleca din funcție poimaine, pe 12 februarie”, a anunțat Iohannis.
Procedura de demitere este „inutilă” și o asemenea decizie ar duce România în criză, a mai spus Iohannis. Acesta a argumentat că demiterea „e un demers inutil pentru că oricum peste puține luni plec din funcție, după alegerea noului președinte”.
„E un demers nefondat pentru că niciodată nu am încălcat Constituția. E un demers păgubos pentru că de aici toată lumea pierde, nimeni nu câștigă.”, a declarat Iohannis.
Anunțul demisiei a venit cu scurt timp înainte ca parlamentarii să dezbată suspendarea acestuia din funcția de președinte al României.
Cine este președintele României după ce Klaus Iohannis a demisionat din funcție
Funcția de președinte poate devini vacantă fie prin demisie, deces sau demitere. În acest caz, Constituția României prevede că interimatul este este asigurat, conform art. 98, alin. 1, de preşedintele Senatului sau de cel al Camerei Deputaţilor.
În termen de 3 luni de la data la care a intervenit vacanţa funcţiei de Preşedinte al României, Guvernul va organiza alegeri pentru un nou Preşedinte.
Acest termen va fi respectat, deoarece alegerile prezidențiale au fost setate deja pentru 4 mai – primul tur și 18 mai – al doilea tur.
„Din data de 12 februarie nu mai avem președinte. În situația aceasta, CCR va trebui să declare vacanța funcției și să invite Parlamentul să desemneze unul dintre cei doi președinți al Senatului sau al Camerei Deputaților, în ordinea aceasta, să ocupe funcția de președinte interimar al României.
De la 12 februarie, Guvernul trebuie să organizeze alegeri în trei luni. Ceea ce înseamnă că e în termen cu data anunțată deja. Va fi un președinte interimar cu anumite atribuții știrbite. Acesta nu poate adresa mesaje Parlamentului nu poate dizolva Parlamentul, nu poate iniția referendum.
În rest deține toate atribuțiile și inclusiv acesta poate fi la rândul său suspendat sau pus sub acuzare dacă va fi cazul. Lucrurile acestea ar fi trebuit să se întâmple din 21 decembrie, să nu ne arate lumea cu degetul”, a declarat Augustin Zegrean, pentru Euronews România.
Sursa foto: Playtech
Astfel, preşedintele interimar al României va deveni Ilie Bolojan, care în prezent este preşedintele Senatului.
Declarația integrală a președintelui Iohannis
Declarația integrală de presă prin care Klaus Iohannis și-a anunțat demisia din funcția de președinte al României, din ziua de 10 februarie 2025.
„Bună ziua!
Astăzi, în Parlamentul României, s-a pus în mișcare procedura de suspendare a Președintelui.
Este un demers inutil pentru că, oricum, peste puține luni plec din funcție după alegerea noului Președinte. Este un demers nefondat, pentru că niciodată – repet, niciodată – n-am încălcat Constituția. Și este un demers păgubos, pentru că de aici toată lumea pierde, nimeni nu câștigă.
Peste puține zile, în Parlamentul României se va vota suspendarea mea și România va intra în criză. România va intra în criză pentru că se declanșează referendumul de demitere a Președintelui.
Acest întreg demers va avea efecte în plan intern și va avea efecte, din păcate, și în plan extern.
În plan intern, referendumul va fi unul eminamente negativ. Societatea va fi divizată, unii vor fi de acord, alții nu vor fi de acord. Toată discuția va fi una axată doar pe negativ. Întreaga societate va fi bulversată. Nu se va mai discuta despre alegerile prezidențiale care vor veni. Nu se va discuta despre cum va merge România mai departe. Candidații nici măcar nu vor putea să-și prezinte ideile în acest amalgam negativ.
În plan extern, efectele vor fi de durată și foarte negative. Nu va înțelege absolut nimeni dintre partenerii noștri de ce România își demite Președintele după ce, de fapt, a început deja procedura pentru alegerea noului Președinte. Nu va înțelege absolut nimeni ce rost are un astfel de demers când Președintele în funcție va pleca oricum. Mai pe românește, vom fi efectiv de râsul lumii.
Pentru a scuti România și pe cetățenii români de această criză, de această evoluție inutilă și negativă, demisionez din funcția de Președinte al României. Voi pleca din funcție poimâine, pe 12 februarie.
Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor.
Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.