Sari la conținut

Cine are cel mai mare risc de infecție cu HIV în România?

Ministerul Sănătății și Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” prin Compartimentul pentru Monitorizarea și Evaluarea Infecției HIV/SIDA anunță cele mai recente date cu privire la incidența HIV/SIDA în România. Conform monitorizărilor, calea de transmitere cea mai des întâlnită este cea heterosexuală. Din numărul total de cazuri noi depistate în anul 2015, 28% sunt femei, iar 72% bărbați.

Comparativ cu anul 2007, când procentul privind calea heterosexuală de transmitere era de aproape 80%, în prezent acesta a scăzut până la 57%. La polul opus, calea de transmitere cu HIV prin consumul de droguri pe cale intravenoasă a avut o evoluție diferită: în anul 2007, procentul înregistrat era unul foarte scăzut, de până la 1%, pentru ca în 2012 să atingă valoarea de aproximativ 30,6%. În prezent, procentul pe această cale de transmitere a scăzut la 22%.

Tinerii cu vârsta între 25-29 de ani, cei mai expuși riscului de infecție cu virusul HIV

Începând cu anul 1995 și până în prezent, în România s-au înregistrat aproape 21.000 de cazuri de infecție cu HIV/SIDA, 474 de cazuri noi fiind depistate în cursul acestui an. Grupa de vârsta cea mai afectată o reprezintă tinerii cu vârsta cuprinsă între 25-29 de ani – un număr de 6410 cazuri.

116 decese cauzate de SIDA în primele 9 luni ale anului 2015

Din cele 474 de cazuri noi de infecție cu HIV/SIDA identificate pe parcursul anului 2015, au fost depistate 248 de persoane infectate cu HIV și 228 de persoane diagnosticate cu SIDA, fiind înregistrate 116  decese.

Creștere semnificativă a numărului de pacienți sub terapia antiretrovirală în ultimii 10 ani

Potrivit datelor furnizate de Autoritățile Județene de Sănătate Publică, în primele 9 luni ale anului 2015 au fost efectuate 261,751 de teste la: gravide, pacienţi diagnosticaţi cu tuberculoză, boli cu transmitere sexuală,  personal medico-sanitar, utilizatori de droguri, șoferi etc.

Numărul pacienţilor beneficiari ai tratamentului specific antiretroviral a crescut progresiv în ultimii ani. La data de 30 septembrie au fost înregistraţi 9800 de beneficiari ai tratamentului antiretroviral: copii (0-14 ani) – 219, adulţi (peste 14 ani) – 9581.

Peste 12.500 de persoane au fost testate în cadrul campaniei naționale de testare, informare și educare “H-Alert

Începând cu luna octombrie a acestui an, Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș” în parteneriat cu Asociația Română Anti-SIDA, Fundația Parada și Romanian Harm Reduction Network au demarat campania națională de testare, informare, comunicare și educare “H-Alert”. În numai o lună și jumătate de la lansarea campaniei au fost testate peste 12.500 de persoane, în acest moment testele gratuite fiind epuizate. Campania se va derula până în aprilie 2016, concentrându-se pe informarea unui număr semnificativ de persoane cu privire la factorii de risc, prevenția și tratamentul în cazul virusurilor HIV, hepatitei B și hepatitei C.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel