Pentru a rămâne atractivă, prima masă din zi are nevoie şi de un pic de diversitate: pe lângă cerealele cu lapte şi omletă, există variante mai incitante. Nutriţioniştii trec în revistă cinci reţete de mic dejun sănătos, care se prepară rapid.
1. Combinaţii de ouă şi roşii
Luate separat, oul şi roşiile sunt cap de listă la alimentele care aduc beneficii sănătăţii. Roşiile sunt bune în perioada caldă a anului pentru că au licopen, substanţă care protejează pielea de acţiunea nocivă a razelor de soare. În plus, sucul de roşii folosit la gătit măreşte absorbţia fierului. Oul este alimentul ideal datorită proteinelor de calitate conţinute.
„Sosul de roşii poate fi pus ca ingredient în omletă, se poate face o salată de roşii cu ou, iar ouăle ochiuri pot fi înnăbuşite cu sos de roşii. În mod normal, ar trebui să consumăm 2-3 ouă pe săptămână”, explică nutriţionistul Mihaela Bilic.
2. Ouă la cuptor cu parmezan
În timp ce albuşul oului este important să fie coagulat, nu crud, pentru că nu poate fi digerat de intestinul uman, gălbenuşul are beneficii maxime când este moale. Presărat cu parmezan, oul va fi şi bogat în calciu.
„Cu această combinaţie satisfacţia de gust e maximă. În plus, avem de 5-7 ori mai mult calciu decât dacă am fi consumat lapte. Oul la cuptor condimentat cu parmezan oferă şi un grad mare de saţietate”, completează nutriţio nistul Mihaela Bilic.
3. Brânză cu fructe
Brânza nu are foarte multe glucide, iar carbohidraţii din fructe completează bine proteinele şi grăsimea din brânză.
„Organismul are nevoie de nutrienţi în prima parte a zilei, iar zahărul din fructe ne dă energia necesară pentru a face faţă fluxului de activităţi. Brânza e importantă datorită aportului de calciu, dar şi pentru că protejază de carii dentare, favorizate de prezenţa zahărului”, argumentează medicul Mihaela Bilic.
4. Pulpă de pui cu usturoi
Deşi sună mai mult a festin, o porţie de pulpă de pui la grătar cu mujdei de usturoi e şi o variantă sănătoasă pentru micul dejun, asigurând necesarul de proteine pentru prima parte a zilei.
„E bine ca dimineaţa să mâncăm carne, pentru că prima masă trebuie să fie şi cea mai consistentă în nutrienţi. Carnea de pui este uşor de digerat, are suficiente proteine şi nici nu îngraşă. Usturoiul scade colesterolul şi stimulează microflora intestinală”, detaliază prof. dr. Gheorghe Menci nicopschi, specialist în alimentaţie.
5. Supă japoneză
„Supa japoneză se găseşte gata praparată (e sub formă de pastă). E foarte sănătoasă pentru că se obţine din soia fermentată. În această pastă se introduc şi alte cereale (grâu, orez). Supa Maio are multe enzime, este foarte uşor digerabilă, are aminoacizi esenţiali şi multe minerale”, explică prof. Mencinicopschi.
Poate fi „îmbunătăţită” cu alge şi tofu, însă poate fi pregătită şi sub forma unui sos mai gros pentru asezonarea legumelor fierte.
Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…
La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…
Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…
În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…
Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…
Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…