În mod normal, în timpul somnului creierul nostru e foarte activ, iar restul corpului intră într-o stare de paralizie temporară. Există însă multe tulburări de somn (parasomnii), care nu pot fi tratate şi afectează grav viaţa bolnavilor.
Potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, între 50 şi 70 de milioane de adulţi suferă de parasomnii numai în Statele Unite.
1. Sindromul Kleine-Levin sau Boala Frumoasei din Pădurea Adormită. Persoanele care suferă de această boală dorm cea mai mare parte a zilei, iar când nu dorm se comportă ciudat, făcând gesturi mecanice, repetitive.
2. Sexsomnia. Cei care suferă de această tulburare fac sex în timp ce dorm. Poate fi vorba de un contact sexual normal, sau doar de atingeri şi mângâieri. Fenomenul apare atunci când o parte a creierului este în starea de veghe, iar restul doarme.
3. Free-runnind Disorder distruge ritmul normal circadian al unei persoane, astfel că organismul lor nu mai poate funcţiona conform celor 24 de ore ale unei zile. Asta înseamnă că ei suferă constant de oboseala specifică celei produse de diferenţa de fus orar.
4. Narcolepsia apare atunci când o persoană adoarme brusc, intrând direct în faza de somn REM. Adormirea poate avea loc oricând, chiar şi în timpul unor activităţi normale, cotidiene.
5. Sindromul morţii subite. Este cea mai tulburătoare afecţiune legată de somn. Oameni tineri, sănătoşi, se culcă şi mor în somn. Fenomenul este întâlnit mai des la tinerii din estul Asiei.