Cinci trăsături specifice de personalitate care pot determina riscul de a dezvolta demență

Oamenii își pot evalua șansele de a dezvolta demență pe baza a cinci trăsături specifice de personalitate, a constatat un nou studiu.

Demența este un grup de simptome conexe asociate cu declinul continuu al funcționării creierului. Există mai multe cauze diferite și mai multe tipuri. NHS precizează: „Este normal ca memoria dumneavoastră să fie afectată de stres, oboseală, anumite boli și medicamente. Dar dacă deveniți din ce în ce mai uituc, în special dacă aveți peste 65 de ani, este o idee bună să vorbiți cu un medic de familie despre semnele timpurii ale demenței.”

Acum, cercetătorii de la Universitatea din California au realizat un studiu care sugerează că persoanele mai pozitive sunt mai puțin predispuse la demență. Oamenii de știință au analizat 44.000 de persoane cu vârste cuprinse între 49 și 81 de ani și le-au evaluat pe baza a cinci trăsături de personalitate – conștiinciozitate, extraversiune, deschidere către experiență, neuroticism și agreabilitate.

Cinci trăsături specifice de personalitate care pot determina riscul de a dezvolta demență

În același timp, persoanele cu mai multe trăsături negative, cum ar fi nevroza, mai puțin agreabile sau deschise la experiențe noi, predispuse la furie și anxietate sau prea conștiincioase, prezentau un risc mai mare de demență. Emorie Beck, profesor asistent de psihologie la Universitatea din California, a declarat: „De obicei, se crede că personalitatea este legată de riscul de demență prin intermediul comportamentului, a declarat Beck. De exemplu, persoanele care au un scor ridicat la conștiinciozitate pot fi mai predispuse să mănânce bine și să aibă grijă de sănătatea lor, ceea ce duce la o sănătate mai bună pe termen lung”.

Dar, spre surprinderea oamenilor de știință, nu a existat nicio legătură între trăsăturile de personalitate și neuropatologie – sau boli ale creierului – atunci când acestea sunt studiate după moarte. Ei cred că trăsăturile de personalitate pot „găsi modalități, fie că sunt sau nu conștiente de acest lucru, de a face față și de a lucra în jurul deficiențelor”.

Au fost analizați și alți factori care influențează riscul de a suferi de demență, inclusiv vârsta, sexul și educația, dar nu a existat nicio legătură cu demența, deși s-a observat că oamenii devin mai conștiincioși pe măsură ce îmbătrânesc.

„Mulți factori contribuie la dezvoltarea demenței. Dintre cei care nu sunt direct legați de genetică, acest studiu este un prim pas în descoperirea asocierilor dintre personalitate și demență, a adăugat profesorul Beck, potrivit Mirror.

Recent Posts

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

6 minute ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

27 de minute ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

46 de minute ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

o oră ago

Leac din bătrâni pentru ciocurile din călcâie. Lidia Fecioru: După 3-4 aplicări încep să se dizolve

Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, a propus un leac pentru ciocurile din călcâie. După spusele ei, ciocurile…

o oră ago

Pr. Cleopa: Cel mai mare demon! Îl invoci fără să ştii chiar pe pomelnic

Din învățămintele rămase de la Părintele Cleopa, descoperim cel mai mare demon pe care noi…

2 ore ago

Citeste si: