Cinci tipuri de cancer care apar cel mai des la femei

Printre cele mai întâlnite tipuri de cancer în cazul femeilor se numără cancerul de sân, de colon și ginecologic. Iată cum pot fi depistate:

1. Cancer de sân

Anual sunt diagnosticate aproximativ 7.000 de cazuri de cancer mamar si, din pacate, aproximativ 4.000 de femei mor in fiecare an din cauza acestei afectiuni, majoritatea deceselor datorandu-se faptului ca boala a fost diagnosticata in stadii foarte avansate. Incidenta cancerului mamar creste peste tot in lume si Romania se inscrie in acest grafic de crestere. Insa mortalitatea prin cancer mamar in tarile occidentale a inceput, de peste 10 ani, sa scada. In Romania, in schimb, mortalitatea urmeaza linia crescatoare a incidentei: mai multe cazuri depistate de la an la an si, din pacate, mai multe decese datorate acestei boli.

Cele mai frecvente semne și simptome sunt :

  • un nodul dur, de formă neregulată, dureros sau nu. Motivul principal (70% din cazuri) pentru care se solicită un examen medical al sânului este descoperirea, frecvent accidentală, de către pacientă a unui nodul mamar. În momentul prezentării la medic, acești noduli au în general dimensiuni de peste 2 cm.
  • durerea prezentă la nivelul sânilor, deși un simptom rar la debut (doar 8% dintre cazuri), este cel de-al doilea motiv de prezentare la consult (20% din cazuri).
  • modificari cutanate: pielea de deasupra nodulului este înroșită, îngroșată, cu pori dilatați (aspect de “coajă de portocală”), aderentă de nodul. Apariția pe pielea sânului a unei adâncituri, care cutează pielea din jur ori a unei ulcerații.
  • mărirea neobișnuită de volum a unui sân.
  • modificări ale conturului sânilor.
  • apariția unor scurgeri la nivelul mamelonului (frecvent asociate cu sângerare locală).
  • mameloane îndreptate în direcții asimetrice sau unul dintre ele retractat.
  • apariția unor eczeme la nivelul areolelor mamare.
  • palparea în axila a unor nodului cu volum mărit, duri, uneori dureroși.
  • în puține cazuri, cancerele mamare sunt total asimptomatice.

 

2. Cancer de colon

Conform Globocan 2008, incidenţa anuală a acestei forme de cancer, în ţara noastră, este de 8.696 cazuri noi, fiind pe locul al doilea ca frecvenţă a celor mai întâlnite forme de cancer la ambele sexe.

Acesta definește o aglomerare, la nivelul intestinului gros, de celule cu morfologie anormală care cresc și se multiplică rapid, formând tumori.

Din păcate, boala evoluează mult timp fără simptome, de aceea screeningul este foarte important pentru depistarea în faze incipiente, când poate fi tratată.

Simptomele cancerului de colon:

–         scaun cu sânge

–         anemie

–         oboseală

–         pierdere în greutate

–         constipație sau diaree

–         discomfort la nivelul abdomenului

3. Cancer ginecologic

Există cinci tipuri de cancer ginecologic: cervical, ovarian, uterin, vaginal şi vulvar, iar controlul periodic este recomandat doar pentru cancerul cervical. De aceea, detectarea din timp poate depinde de femeile care recunosc simptomele şi îşi fac o programare la medic.

Există aproximativ 90.000 de cazuri de cancer ginecologic diagnosticate în SUA în anul 2012, iar peste jumătate dintre acestea sunt cazuri de cancer cervical.

Aproximativ 30.000 de femei se află în faţa morţii din cauza acestor cinci tipuri de cancer, iar cea mai mortală formă de cancer este cel ovarian, care va provoca peste jumătate din aceste decese.

În cadrul acestui studiu, Gelb şi colegii ei au realizat interviuri pe un grup cu 132 de femei cu vârste cuprinse între 40 şi 60 de ani în Chicago, Los Angeles, Miami şi New York. Grupurile aveau între şapte şi nouă participante, şi întâlnirile au durat aproximativ două ore.

 Fiecare participantă a primit o listă cu opt simptome ale cancerului ginecologic, deşi lista nu a fost etichetată aşa, iar moderatorul întâlnirilor nu a folosit cuvântul “simptome” în timpul discuţiei. Participantele la studiu au indicat care simptom le-ar îngrijora cel mai tare şi grupurile au discutat despre ce anume determină fiecare simptom.

Simptomul care a fost cel mai îngrijorător pentru femei a fost sângerarea vaginală, multe femei spunând că aceasta este “ceva serios” şi unii recunoscând acest aspect ca un posibil semn de cancer.

Multe femei au numit şi schimbări în culoarea pielii vulvei care ar indica ceva serios, deşi mai puţine femei au legat acest simptom de cancer, şi câteva femei au indicat şi durerea sau presiunea în zona pelvisului ca un posibil semn al cancerului.

Au existat puţine simptome pe care foarte puţine femei le-au identificat ca fiind posibile din cauza cancerului: mâncărimi sau arsuri vaginale, dureri abdominale sau lombare, oboseală permanentă, urinare dureroasă sau frecventă, şi balonarea.

“Toate aceste lucruri şi altele nu sunt clasificate ca fiind ceva ce trebuie analizat de un doctor, deoarece sunt des întâlnite şi nu sunt privite ca potenţiale semne ale unei probleme majore”, a spus Gelb. “Multe persoane sunt obosite tot timpul”, femeile se pot simţi balonate în preajma perioadei de menstruaţie, iar femeile la post-menopauză trebuie să urineze mai frecvent sau mai urgent.

4. Cancer de plămâni

Deși apare de cele mai multe ori la persoanele care fumează, și cei care stau în preajma fumului de țigară pot fi afectați. Iată cateva simptome ale cancerului pulmonar.
90% dintre cazurile de cancer la plămâni sunt cauzate de fumat, iar în cele mai multe situații primele simptome apar doar în momentul în care boala a avansat și s-a extins și la alte organe.

Simptomele cancerului pulmonar primar includ:

–         Tuse: tusea poate ridica probleme şi dacă apare brusc, la un fumator cronic, şi dacă îşi modifică principalele caracteristici (dacă devine mai violenta, mai chinuitoare, mai frecventă, dacă îşi modifică tonalitatea). O tuse ce nu dispare în timp trebuie să fie un semn de alarmă pentru pacient şi acesta ar trebui să se prezinte la medic pentru investigarea originii ei;

–         Hemoptizie (expectoraţia sangvinolentă sau franc hemoragică) apare la un procent semnificativ din pacienţi şi poate fi chiar primul simptom sau cel care, prin spectaculozitatea lui, trimite pacientul la un specialist. Cantitatea de sânge expectorat nu este foarte importantă, deci, chiar dacă sunt doar striuri sangvinolente pacientul trebuie sa fie alarmat;

–         Wheezing –  apar ca urmare a obstrucţii determinate de tumoră sau poate să apară ca urmare a inflamaţiei interstiţiale care însoţeşte evoluţia neoplaziei;

–         Dureri toracice –  apar la 1/4 din bolnavi. Durerea este adesea cronică, surdă şi se localizează difuz, fiind datorată afectării, prin invazie tumorală, a structurilor din jurul plămânilor;

–         Dispneea poate să fie cauzată de tumoră în sine, care prin dimensiunile ei ajunge să realizeze o compresie pe structurile arborelui respirator, însă poate fi cauzată şi de revărsatul pleural sau de extinderea şi invadarea parenchimului pulmonar, funcţionalitatea acestuia fiind compromisă;

–         Infecţii repetate pulmonare şi de tract respirator superior, cum ar fi pneumonii sau bronşite, pot reprezenta un semnal de alarmă sugestiv pentru cancerul pulmonar. Un procent relativ crescut din adenocarcinoame sunt localizate periferic, ceea ce se traduce clinic prin apariţia, pe lângă simptomele enunţate, şi a revărsatului pleural şi a durerii toracice foarte intense datorate infiltrării neoplazice a pleurei şi a peretelui toracic.

5. Cancer de piele

Nouăzeci la sută din cazurile de cancer de piele sunt cauzate de expunerea la razele ultraviolete (UV) de la soare și solare. Există trei tipuri de raze UV, UVA, UVB și UVC. Razele UVC sunt filtrate de stratul de ozon din atmosferă, dar razele UVB și UVA penetrează atmosfera și ne afectează pielea. Arsurile solare repetate și arsurile solare din copilărie cresc șansele de dezvoltare a cancerului de piele, care apare atunci când celulele pielii sunt vătămate, devin anormale și se înmulțesc necontrolat.

Cel mai important semn de alarma pentru melanom este modificarea dimensiunii, formei sau culorii unei alunite sau a altei tumorete cutanate.

Chiar daca melanomul se poate dezvolta oriunde pe piele, apare mai frecvent la nivelul toracelui, atat la barbati cat si la femei si pe membrele inferioare la femei. Mai puntin frecvent se poate dezvolta pe talpi, palme, patul unghial.

 

 

Alte simptome ale melanomului cuprind:

– ulceratie sau sangerari dintr-o alunita sau din alte leziuni cutanate
– durere la nivelul unei alunite sau leziuni
– limfadenita (inflamarea ganglionilor limfatici)
– pierdere in greutate inexplicabila

 

 

Recent Posts

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

3 minute ago

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

23 de minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

43 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

o oră ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

o oră ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Citeste si: