Din cuprinsul articolului
Zahărul este delicios. Orice persoană care neaga asta nu vorbeşte serios. Dar pentru că viaţa nu este tot timpul corectă, zahărul, mai ales în cantităţi mari, este foarte rău pentru sănătate. De fapt, odată ce afli cum afectează organismul este dificil să te mai gândeşti la alimentele dulci la fel (chiar dacă ştii ce gust bun!).
Cum îţi dai seama dacă ai întrecut limita şi consumi prea mult zahăr? Uite 6 semnale pe care ţi le trimite organismul pentru a limita consumul!
Cu cât mănânci mai mult zahăr, cu atât vei avea mai des poftă de dulciuri. Pofta de dulciuri duce la consumul de dulciuri – şi uite aşa te afli într-un cerc vicios. Pofta aceasta nu se datorează doar faptului că papilele tale gustative s-au obişnuit cu gustul, ci şi pentru că zahărul creează dependenţă.
Este primul şi cel mai important semnal ca ai început să consumi prea mult zahăr, susţin specialiştii. Aceasta stare de oboseală care nu trece nici după o noapte de somn odihnitor este legată de cantitatea de zahăr pe care o consumi zilnic. Mai mult, cu cât consumi mai mult zahăr, cu atât ţi se reduce, în timp, capacitatea de a simţi plăcere în momentul consumului. Nivelul de energie este stabil atunci când nivelul zahărului în sânge este stabil.Când consumi prea mult zahăr, nivelul zahărului în sânge duce la scăderi şi creşteri ale energiei. Un alt efect negativ al consumului excesiv de zahăr? Cel mai probabil nu consumi suficiente proteine şi fibre, ambele nutrienţi foarte importanţi pentru susţinerea energiei.
Zahărul îţi afectează şi pielea, aşa că ai toate şansele să te confrunţi cu acnee sau ten uscat. Multe persoane sunt sensibile la creşterea nivelului de insulină din zahăr – care declanşează probleme ale pielii precum acneea sau rozacee. Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poţi face dacă ai probleme cu pielea, este să-ţi monitorizezi dieta. Dacă mănânci prea mult zahăr, încearcă să renunţi pentru câteva zile, iar schimbările nu vor întârzia să apară.
De multe ori atunci când ai exagerat cu zahărul, starea ta de spirit se modifică foarte uşor. Zahărul îţi dă emoţiile peste cap şi te poate face să te simţi foarte irascibil. Ca să nu menţionăm faptul că nivelul scăzut de energie e un drum sigur spre o stare de irascibilitate.
Consumul de zahăr în exces înseamnă calorii în exces. Şi, din moment ce nu conţine fibre sau proteine nu contribuie la o stare de saţietate (aşa că există riscul să consumi cantităţi mari fără să-ţi dai seama). Mai mult, zahărul declanşează eliberarea insulinei, un hormon care joacă un rol cheie în luarea în greutate. Corpul trebuie să transfere glucoza din sânge către celule, pentru a obţine energie. Pentru acest proces important, pancreasul secretă insulină, iar sângele rămâne cu un nivel scăzut al glicemiei, apărând nevoia de suplimentare a zahărului.
Corpul nostru este făcut să tolereze o cantitate mică de zahăr, iar atunci când este bombardat din toate parţile de alimente dulci, caloriile sunt depozitate sub formă de grăsime. Acest lucru favorizează creşterea în greutate şi aduce după el o mulţime de probleme medicale serioase, cum ar fi hipercolesterolemia, problemele cardiace, tulburările de somn sau diabet.
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…