Sari la conținut

Cinci semne că ești în mare pericol. Anunță blocarea arterelor

Arterele sunt sistemul circulator al organismului. Orice inflamație, depunere de grăsime sau tensiunea crescută, pun în pericol capacitatea lor de a asigura transportul sângelui și implicit, sănătatea întregului organism. Iată simptomele care anunță blocarea arterelor

Disfuncții erectile

Dr. Rob Grenfell, director în cadrul Heart Foundation, afirmă că problemele de erecţie apar în mare parte din cauza blocării arterelor care alimentează penisul cu sânge. Deoarece aceste artere sunt mai mici decât arterele majore din corp, inclusiv cele care alimentează inima, ele pot servi drept un indicator pentru procesele ce au loc în celelalte artere.

„Recomand fiecărui bărbat care suferă de probleme cu erecţia să meargă la doctor şi să facă teste asupra sănătăţii inimii, pentru a măsura riscul de a suferi de un atac de cord în următorii cinci ani„, spune Grenfell.

Chelie

Un studiu al Universităţii Tokyo care a inclus aproximativ 37.000 de persoane a scos în evidenţă faptul că bărbaţii care au început de chelie au un risc crescut să dezvolte o afecţiune gravă.

Cercetătoriii spun că există o asociere între căderea părului şi afecţiunile inimii, iar rărirea părului în creştetul capului poate fi semnul unei boli coronariene.

,,Am descoperit o legătură între chelia apărută în creştetul capului şi riscul bolilor coronariene, spune dr. Tomohide Yamada. Explicaţia: apariţia rezistenţei la insulină şi inflamarea vaselor de sânge afectează atât inima cât şi părul.

Boala coronariană apare în cazul formării plăcii de aterom la nivelul arterelor coronare. Aceste artere asigură aportul de oxigen către inimă. Placa de aterom este formată din colesterol, calciu şi alte substanţe. Odată formată placa de aterom, afecţiunea se numeşte ateroscleroză. Placa de aterom îngustează arterele şi reduce fluxul sanguin către inimă. De asemenea favorizează formarea trombusurilor arteriale. Trombusurile pot bloca complet sau parţial fluxul sanguin. Când arterele coronare sunt îngustate sau blocate, sângele nu mai poate ajunge la inimă. Aceasta poate determina angina pectorală sau infarct miocardic

Cută pe lobul urechii

După ce au examinat 253 de persoane sănătoase, cercetătorii turci au descoperit că persoanele care au o cută vizibilă pe unul dintre lobii urechilor (aşa cum arată în imagine) au un risc de 10 ori mai crescut de a se confrunta cu blocaje ale arterelor.

,,Există o legătură între îmbătrânirea pielii şi îmbătrânirea vaselor de sânge. Lobii urechilor conţin numeroase vase de sânge şi de aceea atunci când ai probleme cu circulaţia, acele blocaje se manifestă prin apariţia unor cute,” spune profesorul Arthur Friedlander.

Dureri de picioare

Durerea in picior care incepe atunci cand mergi o bucata de vreme, dar cedeaza atunci cand te odihnesti, este simptomul clasic al unei boli denumite claudicatie intermitenta. Aceasta apare atunci cand depozitele grase din peretii arterelor de la picioare impiedica fluxul liber al sangelui catre muschilor care lucreaza, privandu-i de oxigen. Crampele si durerea pot aparea in picior, gamba sau fesa, in functie de locul blocajului.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel