Sari la conținut

Cinci semne că ești expus la mucegai. Atenție! Pot fi confundate ușor cu alte afecțiuni

mucegai
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Semne că ești expus la mucegai. În timp ce aceste simptome precum strănutul, tusea, depresia și oboseala vă pot face să credeți că suferiți o de răceală sau alergie, poate ar trebui să fiți atenți cum vă simțiți în timp.

Dacă aceste simtpme au tendința să dureze mai multă sau să se agraveze ori de câte ori ești acasă, acesta ar putea fi un semn că ești expus la mucegai.

Michael Rubino este un expert în domeniul mucegaiului și calitatea aerului, precum și autorul cărții„ The Mold Medic, ghidul unui expert pentru îndepărtarea mucegaiului”. Rubino subliniază că, pe lângă problemele respiratorii, expunerea la mucegai a fost de fapt legată de demența cu debut precoce și de Alzheimer în cercetările anterioare.

„Ne petrecem 90% din timp în interior. Învățăm lucruri noi în fiecare zi despre toate efectele pe care casele noastre le pot avea asupra sănătății noastre, dar toate semnele ne duc într-un fel în același loc. Și anume că, dacă vrem să ne îmbunătățim sănătatea, aerul pe care îl respirăm are un efect foarte profund„, a spus Rubino, pentru The Healthy. 

În timp ce curățeniaa de rutină este extrem de importantă pentru controlul mucegaiului din locuințe., fiți, de asemenea, conștienți de aceste semne silențioase de expunere la mucegai înainte ca orice boală să se agraveze.

Semne că ești expus la mucegai: 1. Simptome asemănătoare alergiei

În timp ce alergiile sunt din ce în ce mai frecvente, simptomele asemănătoare alergiei, cum ar fi strănutul, tusea, mâncărimea ochilor și gâtului, nasul înfundat, iritația pielii și erupțiile cutanate sunt, de asemenea, semne timpurii ale expunerii la mucegai. Acestea sunt cunoscute și sub numele de toxicitate la mucegai.

„De obicei, începe cu alergii neobișnuite. Oamenii observă că se îmbolnăvesc mai des. Poate că nasul lor este înfundat sau au simptome de tip alergic”, spune Rubino.

Aceste simptome de expunere la mucegai pot apărea diferit, uneori imediat sau uneori cu reacții întârziate. Dacă vă confruntați cu simptome de alergie cronică în timp ce sunteți acasă, discutați cu medicul dumneavoastră.

2. Probleme cu respirația

Potrivit Centers for Disease Control and Prevention (CDC), expunerea la mucegai poate declanșa, de asemenea, simptome de astm, cum ar fi scurtarea respirației și respirația șuierătoare.

Acesta poate fi un simptom comun al expunerii la mucegai chiar și pentru cei care nu suferă de alergii pe o bază sezonieră. CDC subliniază, de asemenea, cercetările anterioare care au descoperit că expunerea la mucegai poate agrava orice astm preexistent.

Semne că ești expus la mucegai: 3. Stare de oboseală permanentă

Oboseala este, în aceste vremuri, un simptom comun pentru mulți dintre noi. Dar Rubino subliniază că starea de oboseală este, de asemenea, un rezultat comun al expunerii la mucegai acasă.

Un studiu din 2013 publicat în Toxins a constatat că expunerea la diferite tipuri de mucegai, în special micotoxine, tipul de mucegai care se poate dezvolta pe alimente, precum și în condiții calde și umede în casă, poate provoca senzații de oboseală cronică.

4. Senzație de ceață mentală

Expunerea la mucegai poate provoca, de asemenea, senzații de ceață a creierului, ceea ce duce la senzația de încetineală în gândire și chiar de uitare. Rubino subliniază că este de obicei un rezultat al inflamației pe care organismul o experimentează atunci când este expus la mucegai.

„Începeți să aveți probleme intestinale din cauza inflamației pe care o pot provoca mucegaiul și toxinele. Inflamația intestinală poate duce la inflamarea creierului, care apoi poate provoca o mulțime de simptome neuropsihiatrice.”

Experții subliniază că mucegaiul este un iritant pentru organism care poate provoca un răspuns inflamator.

Semne că ești expus la mucegai: 5. Stări de anxietate și deprimare

Există o mulțime de studii care arată că mucegaiul afectează sănătatea mintală a oamenilor, prin stări de anxietate și depresie. Potrivit unui articol publicat de Environmental Health Perspectives, cei care trăiesc în case umede și mucegăite au un risc cu 34% până la 44% mai mare de depresie.

Studii suplimentare din ultimii ani au demonstrat că expunerea la mucegai poate crește comportamentul asemănător anxietății.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel