Sari la conținut

Cinci semne că ai lipsă de proteine în alimentație și care sunt cele mai bune surse

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Unghiile casante, un semn al lipsei de proteine

Simptome lipsă proteine. Proteinele sunt, fără doar și poate, unele dintre elementele de bază din alimentația oricărui individ care vrea să-și păstreze starea de sănătate în limite optime.

Specialiștii în nutriție, dar și mediicii, explică foarte clar că proteinele sunt cele care oferă organismului combustibilul necesar pentru a funcționa normal. De asemenea, tot proteinele au rol esențial în construirea și repararea țesuturilor, precum și în fortificarea sistemului muscular și osos.

„Proteinele sunt alcătuite din aminoacizi, care reprezintă o parte importantă din componența celulelor, mușchilor și țesuturilor. Proteinele nu trebuie să lipsească din alimentație, în special din dieta atleților și a persoanelor care practică sport regulat, deoarece exercițiile fizice expun organismul unui nivel de stres care ajută la creșterea masei musculare – proteinele sunt în mod constant defalcate în aminoacizi care ajută la repararea țesutului muscular.”, explică Wasim Nazer, specialist în nutriție și remodelare corporală.

Așadar, concluzia este clară și evidentă, proteinele sunt esențiale în alimentația unui om sănătos, iar atunci când există un deficit în acest sens organismul dă semne evidente.

5 semne că nu consumi suficiente proteine

Cantitatea de proteine de care avem nevoie zilnic poate varia în funcție de vârstă, sex, nivel de activitate fizică, greutate, și scopurile individuale, cum ar fi construirea mușchilor sau menținerea sănătății generale. Cu toate acestea, există recomandări generale pentru a determina necesarul zilnic de proteine.

Conform referințelor dietetice recomandate în Statele Unite (Dietary Reference Intakes – DRI) și în alte țări dezvoltate, aportul zilnic de proteine pentru adulți poate varia în funcție de greutatea corporală și nivelul de activitate. În general, se recomandă:

  • Pentru adulți sănătoși: Aportul zilnic de proteine ar trebui să constituie aproximativ 10-35% din totalul caloriilor zilnice. Acest lucru se traduce în aproximativ 0,8 grame de proteine pe kilogram de greutate corporală. De exemplu, o persoană care cântărește 70 de kilograme ar avea nevoie de aproximativ 56 de grame de proteine pe zi.
  • Pentru sportivi și cei care fac exerciții intense: Persoanele active fizic care urmează un antrenament intens sau care încearcă să-și construiască masa musculară pot avea nevoie de mai multe proteine, undeva între 1,2 și 2,2 grame de proteine pe kilogram de greutate corporală.
  • Pentru persoanele în vârstă: Unele cercetări sugerează că persoanele în vârstă ar putea beneficia de un aport mai mare de proteine pentru a ajuta la menținerea masei musculare și a sănătății oaselor. Aproximativ 1-1,2 grame de proteine pe kilogram de greutate corporală ar putea fi recomandate pentru această grupă de vârstă.

Specialistul în nutriție Wasim Nazer explică, în continuare, care sunt cele 5 semne care denotă faptul că nu consumi suficiente proteine:

1. Părul și unghiile tale sunt lipsite de vitalitate, se crapă, se rup.
2. Sistemul tău imunitar nu are capacitatea de a lupta împotriva virușilor. Răcești foarte des și te recuperezi greu.
3. Te simți lipsită de vlagă, lipsită de energie.
4. Pierzi în greutate și, din păcate, minusul nu vine din țesutul adipos, ci din mușchi.
5. Ai puțină rezistență la stres

Cele mai bogate surse de proteine

Știm deja, proteinele sunt substanțe organice, formate aproape integral din aminoacizi și prezente în toate celulele vii.
Proteinele provenite din produsele animale (carne, lapte, brânză, ouă) conțin toți cei 25 de aminoacizi existenți și se numesc proteine complete, de mare calitate.
Proteinele vegetale nu conțin toți aminoacizi, dar sunt mai sănătoase și pot fi combinate între ele pentru o alimentație completă.
Cele mai bogate surse de proteine sunt peștele, carnea slabă, produsele lactate, ouă, soia, ciuperci, linte, fasole boabe, năut, broccoli, avocado.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel