Categories: Ştiri sănătate

Boala tăcută care face ravagii. Nu trebuie trecută cu vederea

Boala tăcută care face ravagii. În întreaga lume, a treia cauză de deces după bolile cardiace, este boala BPOC, o afecțiune care nu trebuie trecută cu vederea.

Potrivit specialiștilor, este extrem de important ca atât fumătorii, cât și nefumătorii să știe care sunt simptomele bronhopneumopatiei obstructive cronice, pentru a putea fi diagnosticați și tratați cât mai rapid.

Boala tăcută care face ravagii. Nu trebuie trecută cu vederea

Dacă ați fost diagnosticat recent cu bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC), există șanse să vi s-a spus că trebuie să vă îmbunătățiți obiceiurile alimentare. Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă fi recomandat chiar un dietetician autorizat pentru a vă crea un plan alimentar personal.

O dietă sănătoasă nu va vindeca BPOC, dar vă poate ajuta organismul să lupte împotriva infecțiilor, inclusiv a infecțiilor toracice care pot duce la spitalizare. O alimentație sănătoasă vă poate face să vă simțiți mai bine, de asemenea.

Menținerea unei alimentații bune pe lângă faptul că vă confruntați cu această afecțiune nu trebuie să fie plictisitoare sau dificilă. Trebuie doar să urmați aceste sfaturi de dietă sănătoasă.

O dietă mai bogată în grăsimi și  săracă în carbohidraț

O dietă cu un conținut redus de carbohidrați duce la o producție mai mică de dioxid de carbon. Acest lucru poate ajuta persoanele cu BPOC să își gestioneze mai bine sănătatea.

Potrivit unui studiu recent, subiecții sănătoși care au urmat o dietă ketogenică au avut o producție mai mică de dioxid de carbon și o presiune parțială a dioxidului de carbon la sfârșitul respirației (PETCO2), în comparație cu cei care au urmat o dietă mediteraneană.

În plus, o cercetare din 2003Sursa de încredere arată o îmbunătățire la persoanele cu BPOC care au luat un supliment bogat în grăsimi și cu conținut scăzut de carbohidrați în loc să urmeze o dietă bogată în carbohidrați.

Chiar și atunci când se reduc carbohidrații, o dietă sănătoasă include o varietate de alimente. Încercați să le includeți pe acestea în dieta dumneavoastră zilnică.

Alimente bogate în proteine

Consumați alimente bogate în proteine, de înaltă calitate, cum ar fi carnea hrănită cu iarbă, păsările de curte și ouăle crescute pe pășuni și peștele – în special peștele gras, cum ar fi somonul, macroul și sardinele.

Carbohidrați complecși
Dacă includeți carbohidrați în dieta dumneavoastră, optați pentru carbohidrați complecși. Aceste alimente sunt bogate în fibre, care ajută la îmbunătățirea funcției sistemului digestiv și la gestionarea glicemiei.

Alimentele pe care le puteți încorpora în dieta dvs. includ:

  • mazărea
  • tărâțe
  • cartofi cu coajă
  • linte
  • quinoa
  • fasole
  • ovăz
  • orz

Produse proaspete
Fructele și legumele proaspete conțin vitamine, minerale și fibre esențiale. Aceste substanțe nutritive vă vor ajuta să vă mențineți organismul sănătos. Legumele fără amidon (toate, cu excepția mazărei, cartofilor și porumbului) au un conținut scăzut de carbohidrați, așa că pot fi incluse în toate dietele.

Unele fructe și legume sunt mai potrivite decât altele – consultați lista de alimente care trebuie evitate în secțiunea următoare pentru a afla mai multe.

Alimente bogate în potasiu

Potasiul este vital pentru funcționarea plămânilor, așa că o deficiență de potasiu poate cauza probleme de respirație. Încercați să consumați alimente care conțin niveluri ridicate de potasiu, cum ar fi:

  • avocado
  • verdețuri cu frunze închise la culoare
  • roșii
  • sparanghelul
  • sfecla roșie
  • cartofi
  • banane
  • portocale

Alimentele bogate în potasiu pot fi deosebit de utile dacă dieteticianul sau medicul dumneavoastră v-a prescris un medicament diuretic.

Grăsimi sănătoase
Atunci când alegeți o dietă mai bogată în grăsimi, în loc să alegeți alimente prăjite, optați pentru gustări și mese care conțin grăsimi precum avocado, nuci, semințe, nucă de cocos și ulei de cocos, măsline și ulei de măsline, pește gras și brânză. Aceste alimente vor oferi mai multă nutriție generală, mai ales pe termen lung, potrivit healthline.com.

Recent Posts

Aceste zodii intră în cea mai puternică perioadă a vieții lor în 2025

Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…

23 de minute ago

Spitalul de Recuperare Medicală `Sfântul Sava` – premiat de Capital Top 100 Performeri în Sănătate

La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…

32 de minute ago

Simptome ale demenței care apar în viața de zi cu zi. Mulți le ignoră până e prea târziu

Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…

52 de minute ago

Predicția din 1995 a lui Bill Gates care s-a adeverit: de ce nimeni nu a luat-o în serios

În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…

o oră ago

Pacient cu cancer intestinal: ‘Am crezut că am un hemoroid’

Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…

2 ore ago

Excelența în medicină, premiată la Gala Capital. Prof. Dr. Vladimir Ciurea, lider și vizionar în neurochirurgia pediatrică

Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…

2 ore ago

Citeste si: