Consumul excesiv de alcool şi kilogramele peste măsură sunt două dintre cauzele principale care duc la declanşarea bolilor de ficat.
Pentru a vă menține ficatul sănătos medicii recomandă să:
1. Evitați consumul excesiv de alcool
Ficatul răspunde de filtrarea toxinelor din organism, funcție care este compromisă de ingerarea unor cantități mari de alcool. Cantitatea admisă de alcool pentru o persoană sănătoasă este de 175 ml vin sau 350 ml bere pe zi. Pentru pacienții cu afecțiuni hepatice alcoolul este strict interzis. De asemenea, trebuie evitat consumul de alcool împreună cu tratamentele medicamentoase. Amestecul dintre alcool și paracetamol spre exemplu este toxic pentru ficat.
2. Evitați mâncărurile ”grele”
Consumarea în exces de alimente bogate în proteine și carbohidrați pot diminua funcția ficatului prin acumularea de toxine și grăsimi în organism. Evitați mâncărurile semi-preparate și de tip fast-food pentru a vă mentine ficatul într-o stare bună. Controlați-vă greutatea, deoarece obezitatea, la fel ca și diabetul zaharat, cauzează o afecțiune răspândită a ficatului – steatoza hepatică sau ficatul gras, care reprezintă o acumulare de grăsimi în celulele sale.
3. Limitați expunerea la medii toxice
Ficatul filtreaza substanțele dăunătoare pentru organism, însă dacă acesta este supraîncărcat cu toxine, nu mai poate funcționa la capacitate maximă. Evitați să vă expuneți la poluanții comuni precum fumul de țigară sau vaporii de vopsea.
4. Respectați regulile de igienă
Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun. Nu consumați apă de la robinet și evitați să beți/mâncați cu tacâmurile folosite de persoane necunoscute.
5. Protejați-vă împotriva virusurilor hepatice
Pentru a evita contactarea virusurilor hepatice, trebuie luate anumite măsuri de protecție: contact sexual protejat, evitarea tatuajelor și piercing-ului, excluderea drogurilor (ace contaminate).