Sari la conținut

Cinci probleme ale dinților pe care le rezolvă aparatul dentar

dental braces

Dintii nealiniati corespunzator sau inghesuiti implica, in cele mai multe  cazuri, probleme de masticatie si de vorbire, care din pacate nu se imbunatatesc de la sine odata cu trecerea timpului. Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont spune ca acestea reprezinta doar cateva dintre problemele de sanatate orala care pot afecta calitatea vietii unei persoane si care, in acelasi timp, ar putea fi tratate cu succes prin intermediul tratamentului ortodontic.

  1. Dintii inghesuiti

Dintii inghesuiti reprezinta principala problema a copiilor si adultilor care cauta o solutie in ortodontie, constienti ca, pe langa aspectul inestetic si afectarea imaginii desine, pot aparea si probleme dentare din cauza dificultatilor de periere a danturii.

“In cazul in care dintii sunt aglomerati sau prea apropiati poate fi dificil chiar si pentru medicul specialist sa-i curete in mod corespunzator. Daca dantura nu va fi curatata corespunzator, este favorizata depunerea de placa pe dinti, ceea ce poate determina aparitia cariilor dentare si a gingivitei. Tratamentul ortodontic este cel care ne poate feri de aceste riscuri prin indreptarea si alinierea dintilor”, explica doamna doctor Mihaela Dan.

Exista situatii in care alinierea dentara si corectarea ocluziei se pot face fara extractii dentare, insa alteori acestea sunt inevitabile. Extractiile dentare pot fi evitate daca in copilarie este purtat un aparat dentar mobil care sa largeasca maxilarele, astfel incat dintii sa aiba suficient spatiu pentru a se alinia corect.

  1. Dintii cu spatii intre ei (dintii rari)

Mostenirea unui maxilar prea mare de la un parinte si a unor dinti prea mici de la celalalt parinte duce la aparitia unor spatii interdentare in care pot intra alimente, care preseaza gingia.

Daca ata dentara nu este folosita zilnic, este foarte posibil ca resturile de mancare sa ramana intre dinti zile sau saptamani, inainte ca saliva sa le inlature. Intre timp, bacteriile vor ataca acele resturi, favorizand depunerea de placa si dezvoltarea de probleme cum ar fi carii, inflamarea gingiilor sau retractia gingivala.

“In astfel de cazuri, unele persoane cauta o solutie rapida, cum ar fi fatetele dentare. Acestea, insa, necesita slefuire, chiar si usoara, a dintilor, pot fi mai inestetice, deoarece dintii vor iesi prea lati, pentru a acoperi spatiile, si, in plus, sunt mai costisitoare decat aparatul dentar cu care s-ar apropia dintii unii de ceilalti si care ar putea aduce rezultatele dorite fara a actiona intr-un mod invaziv asupra danturii”, explica specialistul ortodont.

  1. Dintii aflati prea in fata sau prea in spate

Aceasta pozitie neobisnuita a danturii este, in mod invariabil, asociata cu o ocluzie (muscatura) incorecta, care poate produce in timp parodontoza. “Daca aceste cazuri nu sunt tratate cat mai devreme in copilarie, tratamentul la adult devine mai dificil, deoarece de cele mai multe ori apar si modificari de dezvoltare a mandibulei, care sunt mai greu de corectat”, atentioneaza doamna doctor Mihaela Dan.

  1. Dintii blocati in os

Cel mai frecvent caninul, in special la copii, foarte rar la adulti, poate ramane blocat in os. Caninul de lapte poate ramane prezent pe arcada sau poate cadea de la sine.

Tratamentul ortodontic prin care poate fi tratata aceasta problema presupune o interventie chirurgicala minima pentru a lipi pe canin un lantisor, cu ajutorul caruia sa fie tras la aparatul dentar fix, pana la locul lui normal de pe arcada.

  1. Lipsuri dentare

Sunt situatii in care dintii lipsesc din nastere (anodontie), au fost pierduti in urma unui traumatism sau extrasi ca urmare a cariei si complicatiilor acesteia.

“Indiferent de situatie, aparatul dentar este de foarte multe ori solutia cea mai potrivita pentru inchiderea acestor spatii, pentru a evita implantul dentar sau slefuirea dintilor vecini si realizarea unei lucrari protetice. In plus, extractiile dentare vechi pot produce migrari ale dintilor vecini, care trebuie readusi pe pozitia corecta cu aparat dentar”, spuna doamna doctor Mihaela Dan.

Asadar, daca va regasiti in una din aceste situatii este timpul sa cereti sfatul unui medic ortodont, care poate diagnostica problema, recomandand un plan de tratament potrivit.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel