Sari la conținut

Cinci motive pentru care bărbații cu barbă sunt mai sănătoși

Bărbații cu barbă sunt mai sănătoși. Vești bune pentru cei care urăsc bărbieritul: conform unui studiu recent, părul facial protejează împotriva răcelilor, a cancerului de piele și menține pielea tânără.

Iată cinci motive pentru care ar trebui să uiți de aparatul de ras:

1. Barba protejează împotriva arsurilor solare și a cancerului de piele

Părul facial oferă o protecție sporită împotriva arsurilor solare și chiar a cancerului de piele, conform unui studiu recent al Southern University, din SUA. Cercetătorii au descoperit că porțiunea feței acoperită de barbă sau mustață este de trei ori mai protejată împotriva razelor dăunătoare.

2. Previne crizele de astm

Bărbații care se confruntă cu crize de astm alergic provocate de polen și praf își pot reduce din simptome lasându-și mustață. Explicația: mustața poate împiedica alergenii să ajungă în căile rerpiratorii.

3. Încetinește procesul de îmbătrânire

Părul facial ajută la menținerea hidratării pielii și o protejează împotriva frigului și vântului. În plus, firele de păr creează cadrul optim pentru ca glandele sebacee să secrete uleiuri protec­toare.

4. Protejează de răceli

O barbă deasă, care se întinde şi sub bărbie, îl protejează pe posesor de răceli. „Părul este un bun izolator, care păstrează căldura, acţionând ca o barieră de protecţie împotriva frigului”, spune medicul Carol Walker. Temperatura facială e menţinută chiar şi la -10˚ C, la valori optime pentru organism.

5. Previne iritațiile

În condiţiile în care bărbieritul este una dintre principalele cauze ale infecţiilor bacteriene care apar la nivelul feţei, o barbă îngrijită poate preveni aceste situaţii neplăcute, potrivit medicului Martin Wade, consultant dermatolog la clinica London Skin and Hair.

Cu toate acestea, barba poate ascunde diferite bacterii, dacă nu e îngrijită așa cum trebuie.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel