Sari la conținut

Cinci medicamente comune care pot provoca demență dacă sunt luate în mod regulat

dementa
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome ale dementei

Demența devine din ce în ce mai frecventă în zilele noastre. Boala poate varia în severitate de la ușoară la severă, când pacientul poate avea nevoie de asistență completă în activitățile zilnice.

Mai ales la persoanele cu vârsta peste 65 de ani, demența este o boală neurologică progresivă care se poate prezenta ca uitare de lucruri, senzație de anxietate, luptă pentru a lua decizii și multe altele.

Demența NU este o parte normală a procesului de îmbătrânire

Demența este un sindrom care determină o scădere a abilităților cognitive, cum ar fi gândirea, amintirea și raționamentul, care interferează cu viața de zi cu zi. Este o pierdere a funcției creierului care poate fi cauzată de o serie de boli care afectează celulele nervoase.

Demența este mai frecventă pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, dar nu este o parte normală a îmbătrânirii.

Observarea simptomelor poate fi înfricoșătoare. Starea de alertă constantă face dificilă protejarea sănătății mintale și a bunăstării emoționale. În același timp, să știi ce simptome să identifici poate fi de ajutor.

Demența este cauzată de modificări ale creierului care fac ca neuronii (celulele nervoase) și conexiunile lor să nu mai funcționeze corect. Riscul de demență crește pe măsură ce o persoană îmbătrânește, iar cele mai multe tipuri sunt rare la persoanele sub 60 de ani.

Medicamente care pot provoca demență dacă sunt luate în mod regulat

Unele medicamente pot provoca o reacție care include simptome de demență. Unele medicamente comune, dacă sunt luate în mod regulat, pot declanșa demența la pacienți. Iată cele 5 medicamente comune care ar putea contribui la cauzarea demenței.

1. Benadryl

Benadryl (difenhidramină) e asociat cu un risc crescut de demență, în special în cazul utilizării pe termen lung. Benadryl este un medicament anticolinergic, care blochează acetilcolina. Aceasta e o substanță chimică care trimite mesaje în sistemul nervos și e implicată în învățare și memorie.

Studiile au legat utilizarea pe termen lung a medicamentelor anticolinergice cu demența, dar nu dovedesc că aceste medicamente cauzează demență. Cu cât luați Benadryl mai mult și mai des, cu atât este mai mare riscul de a dezvolta demență.

Un studiu a constatat că persoanele care au luat mai mult de 50 de doze de Benadryl pe an timp de opt ani au avut un risc crescut de demență.

2. Opiacee

Utilizarea regulată a opioidelor pentru durerea cronică este asociată cu un risc crescut de demență și cu o sănătate mai precară a creierului. Un studiu a constatat că consumul de opioide între 75 și 80 de ani a fost asociat cu un risc crescut de demență.

Un alt studiu a constatat că consumatorii de opioide cu durere cronică non-canceroasă au un risc mai mare de a dezvolta boala Alzheimer decât cei care nu au folosit opioide.

3. Omeprazol

Omeprazolul este un inhibitor al pompei de protoni (PPI). Există unele dovezi că utilizarea pe termen lung a omeprazolului (Prilosec) poate crește riscul de demență. Un studiu din 2023, publicat în Neurology, a constatat că persoanele care au luat IPP timp de cel puțin patru ani și jumătate aveau un risc mai mare de demență.

Un alt studiu a constatat că utilizarea cronică a IPP a fost asociată cu un risc cu 44% mai mare de demență la adulții de peste 75 de ani. IPP pot crește cantitatea de proteină dăunătoare care se acumulează în creierul persoanelor cu demență.

4. Benzodiazepine

Benzodiazepinel, care s-au dovedit că poate afecta memoria, poate produce amnezie anterogradă. Este vorba de o pierdere a memoriei pentru evenimentele care au loc în timp.

În urma ingerării unei benzodiazepine, memoria pe termen scurt nu este afectată. Dar memoria pe termen lung este afectată, ceea ce poate declanșa în cele din urmă demența.

5. Antidepresive triciclice

Unele studii au descoperit că antidepresivele triciclice (TCA) sunt asociate cu un risc crescut de demență. Utilizarea pe termen lung a TCA poate crește riscul de demență și declin cognitiv. Acest lucru se poate datora efectelor anticolinergice ale TCA.

Cu toate acestea, este recomandabil să consultați un profesionist din domeniul sănătății înainte de a face orice modificare a medicamentelor sau a dozei acestuia.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel