Sari la conținut

Cinci lucruri uimitoare despre cafea

Ritualul zilnic al cafelei poate avea mai multe beneficii decât aţi crede. Medicii recomandă una-două ceşti pe zi.

1. Cafeaua poate fi folosită nu numai ca băutură, ci este recomandată și pentru uz extern, împotriva mirosurilor neplăcute lăsate de usturoi, ceapă sau pește pe mâini. Se masează palmele cu zaț de cafea, pe care apoi îl îndepărtăm prin clătire cu apă călduță. De asemenea, cafeaua este folosită și pentru păstrarea strălucirii părului și a pielii, prin aplicarea unei măști naturale din cafea.

 

2. S-a demonstrat deja că efectul pe care îl are cofeina asupra organismului uman este acela de creștere a ritmului respirator, fiind folositoare celor cu afecțiuni pulmonare, care au probleme respiratorii. Cofeina poate fi folosită și în provocarea respirației la nou-născuții care au insuficiență respiratorie. Cu toate acestea, o doză mare de cofeină produce efecte secundare nedorite, cum ar fi tremurat sau lipsă de echilibru. Creșterea tensiunii arteriale poate deveni periculoasă pentru aceia care au probleme în acest sens.
3.Creşte rezistenţa la efort. Nivelul de cofeină dintr-o ceaşcă de cafea creşte ritmul inimii şi este suficient ca să îmbunătăţească viteza de reacţie, în timp ce cantităţi mai mari determină o mai bună rezistenţă la efort.

4.Reduce riscul de Alzheimer. Ultimul studiu al “University of South Florida” a arătat că bolnavii care sufereau de demenţă incipientă beau doze cu 51% mai mici decât cei sănătoşi. Cafeaua conţine antioxidanţi ce previn distrugerea structurilor creierului.

5.Reduce riscul de diabet. “Este beneficiul cel mai bine dovedit. Printre ipoteze se numără efectul de intensificare a metabolismului şi conţinutul de substanţe ce controlează glicemia”, spune medicul Eduard Adamescu.

Tipuri de cafea
Printre nenumăratele metode de preparare a cafelei, se disting 6 sortimente mai populare:

Espresso — un tip de cafea tare, obținută prin trecerea aburului prin boabele de cafea, la presiune înaltă, într-o mașină de espresso;
Cappucino — băutură extrem de populară, care are la bază un espresso, căruia i s-a adăugat lapte și spumă;
Americano — se obține amestecând un espresso cu o cană de apă. Se presupune că numele a apărut ca o insultă la adresa modului în care americanii își diluau la începuturi espresso pentru a-l putea bea;
Caffe latte — formată dintr-o parte espresso și 3 parți lapte;
Cafe au Lait — băutură populară franțuzească, similară cu Caffe Latte, diferența fiind că, în loc de espresso se folosește cafea normală;
Caf Mocha (Mochachino) — un cappucino sau o Caffe Latte la care a fost adăugat sirop de ciocolată. Uneori se obișnuiește să fie folosit sirop de caramel, dar în acest caz se numește Caramel Macchiato.

alternative text

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel